Cum fentezi comisioanele care iti erodeaza economiile

Data publicarii: 26-04-2010 | Finante-Banci

Spargerea depozitelor inainte de termen este extrem de dezavantajoasa. Unele din comisioanele bancilor pot fi ocolite utilizand cardurile sau serviciile de internet banking.

Comisioanele de retragere a numerarului de la ghiseu pot fi ocolite de clientii care au si un card emis de banca la care isi tin economiile. Lichidarea depozitului se face in cazul majoritatii bancilor prin transferarea banilor in contul curent al clientului. Platile cu cardul la comercianti nu sunt taxate, iar comisioanele de retragere a numerarului de la bancomatele bancii emitente sunt mai mici decat cele percepute la retragerea de numerar de la ghiseu. De obicei, retragerea de cash de la ATM-urile bancii care a emis cardul costa 0,2% din suma retrasa, minimum 0,2 lei, in timp ce comisioanele de retragere de numerar de la ghiseu pot varia de la 0,4% din suma retrasa, minimum sase lei (la BCR), la 0,5%, minimum 0,5 lei (in cazul Volksbank, MKB Romexterra). Exista si unele carduri, precum cele emise de Garanti, Intesa Sanpaolo sau Libra Bank, care nu au comisioane pentru retragerile de cash de la bancomate.

In plus, clientii care au si servicii de internet banking si doresc sa schimbe banca la care economisesc pot transfera mai ieftin banii in contul curent de la viitoarea institutie de credit, de pe calculator. Cei care adopta o astfel de strategie isi maresc randamentul obtinut pentru economii in conditiile in care oricum platesc taxele si comisioanele aferente contului curent si cardului utilizat.

Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: