Mastercard: Plati prin telefonul mobil, in curand

Data publicarii: 27-04-2010 | Finante-Banci

Gabriel Ghita este directorul de dezvoltare al Mastercard pe zona Europei Centrale si de Sud-Est. Se ocupa cu implementarea tehnologiilor de ultima ora in opt tari din regiune si crede ca luxul nu are limita pe card, iar Romania este o tinta de luat in seama.

Este sigur ca, desi plecam cu un handicap major, Romania va fi una dintre placile turnante pentru lansarea unor tehnologii de plata care acum par de domeniul SF.

De ce credeti ca in Romania ponderea utilizarii cardului pentru cumparaturi este atat de mica? De ce romanii folosesc cardul ca o pusculita ambulanta, mai degraba obligati de faptul ca primesc salariile intr-un cont bancar, spre deosebire de turci, de exemplu, care din punctul de vedere al veniturilor nu stau mai bine?

Gabriel Ghita: La noi este o problema de mentalitate. Sa nu uitam ca in Romania piata cardurilor, ca intregul sistem bancar, a inceput sa se dezvolte abia in urma cu 5-6 ani. S-au facut pasi uriasi; mai avem insa multe de facut. Relativ la Turcia, acolo este altceva, ei au mentalitate si traditie de comercianti. In plus, din cauza inflatiei galopante ei foloseau cardul ca un instrument pentru a obtine profit. Cand de la o saptamana la alta preturile cresc si cu doua cifre, este avantajos sa iei un credit pe card pe care sa il returnezi, fara dobanda, in 30 de zile, timp in care marfa pe care ai cumparat-o este deja semnificativ mai scumpa.

Zona premium reprezinta un punct de interes pentru Mastercard in Romania, avand in vedere ca veniturile romanilor sunt printre cele mai mici din Europa?

G.G.: Da, incercam sa ne concentram pe zona cardurilor premium. Exista interes pe piata pentru acest tip de produse. Lucram cu mai multe banci locale si pot sa va spun ca, din semnalele pe care le primim de la banci, intr-un viitor palpabil cardurile Gold si Platinum vor fi disponibile la toate institutiile de credit locale. Exista deja o segmentare pe categorii sociale, pe varsta, pe grad de educatie si chiar pe apartenenta la anumite meserii. As da doar exemplul cardurilor pentru studenti sau al celor destinate medicilor, avocatilor ori arhitectilor.

Cardurile superelitiste vin deja cu asigurari de viata, cu asistenta medicala, cu avocat, cu bancher personal, chiar si cu valet. Se poate mai mult decat atat?

G.G.: Poate nu va vine sa credeti, dar chiar se poate si chiar purtam discutii in acest sens cu banci din Romania. Valetul personal, cum ii spuneti, adica serviciul de consierge care poate fi apelat la orice ora din zi si din noapte nu este inca cel mai exclusivist serviciu.

Care este urmatorul pas? Viitorul in ceea ce priveste functionalitatea cardurilor?

G.G.: Cu siguranta tehnologia contactless reprezinta viitorul. Exista deja  programe-pilot in Japonia, in Franta, in Turcia. Am testat sistemul chiar si in Romania.

Va ajunge cardul sa fie inglobat practic intr-un SIM de la telefonul mobil?

G.G.: Cu siguranta este doar o chestiune de timp. Cum spuneam si mai devreme, am desfasurat deja si in Romania un program-pilot. In plus, furnizorii de telefonie mobila sunt foarte interesati. La un moment dat, intr-un viitor nu foarte indepartat, vom putea face orice tip de  plati printr-un simplu SMS, cu ajutorul tehnologiei contactless. Probabil nu va mai fi nevoie de bancomate, nici macar de POS-uri. Vor fi suficiente un SMS si un cod.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: