Cum sa beneficiezi de un curs de schimb preferential

Data publicarii: 27-04-2010 | Finante-Banci

Pentru sume mari de bani, bancile va pot oferi o rata de schimb mai buna decat cea de "la casa". Acestea iau ca etalon de negociere paritatile practicate pe piata interbancara.

Daca vreti sa schimbati sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, pentru diferite tranzactii bancile va pot oferi un curs preferential, dar numai in anumite conditii. Ce trebuie sa stiti din start este faptul ca, pentru a avea parte de un curs de schimb mai bun, aveti nevoie de doua conturi curente - unul in euro si unul in lei.

Majoritatea bancilor incep negocierile pentru o paritate mai avantajoasa clientului de la 10.000 de euro in sus, dar sunt si banci precum BRD sau Raiffeisen care nu negociaza pentru sume mai mici de 40.000-50.000 de euro. Dupa ce va faceti cele doua conturi, pentru a va folosi de bani va trebui sa asteptati circa 24 de ore daca ati ales o sucursala mica, de cartier.

Comisioanele va anuleaza castigul

In general, diferenta pe care o ofera un schimb preferential poate ajunge sa fie si cu cativa bani mai mult fata de cel practicat la casierie. Adevarata problema apare atunci cand va trebui sa scoateti banii, pentru ca mai toate bancile au comision de retragere cuprins intre 0,2% si 0,6% din suma.

Aceasta taxa va anuleaza avantajul oferit de cursul pre ferential. Solutia pentru a nu pierde bani este sa-i transferati intr-un alt cont la o banca ce nu are comision de retragere. Transferul costa pana in 10 sau 20 de lei, in functie de suma.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: