Majoritatea fraudelor pe internet facute de hackeri romani

Data publicarii: 29-08-2006
Presa italiana si americana relateaza noi cazuri de fraude cu ajutorul internetului in care sunt implicati cetateni romani, Centrul pentru Fraude pe Internet primind zilnic sute de plangeri, majoritatea referitoare la romani, informeaza NewsIn. Dupa o ancheta indelungata, politia din Roma a anuntat ca a arestat un grup de hackeri care foloseau Internetul pentru a fura codurile confidentiale de pe cartea de credit, pentru a le folosi, ca sa faca cumparaturi online, peste tot in lume, atat pentru ei, cat si pentru alti doritori, care urmau, in functie de tranzactia solicitata, sa plateasca un anumit comision in numerar, transmite Agenzia Giornalistica Italia.

Grupul de hackeri era compus din doi romani si doua persoane din Bangladesh. Acestia iti desfasurau operatiunile folosind un centru din zona Casilino. Politia a confiscat mii de coduri PIN apartinand multor persoane de nationalitati diferite, componente de computere, compact discuri si foarte multa documentatie care arata efectuarea activitatilor ilegale. Valoarea fraudelor raportate se ridica la milioane de euro.

Reprezentantii companiei eBay au declarat, pentru Chicago Sun Times, ca zilnic, la Chicago, se inregistreaza cate cel putin trei sute de cazuri de fraude de milioane de dolari.

Centrul pentru Fraude pe Internet (The Internet Fraud Complaint Center) primeste sute de plangeri pe zi, de la cetateni care au fost fraudati pe Internet. In majoritatea cazurilor de frauda pe Internet apare numele Romaniei.

Hackerii folosesc serviciile Internet cafe-urilor, ca sa evite lasarea oricaror urme pe calculatorul personal de acasa. Organizatii criminale conduse de romani si de cetateni ai altor state est-europene desfasoara majoritatea activitatilor de frauda din Chicago. Celulele acestora sunt concentrate in partea de nord a orasului.

Anul trecut, autoritatile federale din Chicago l-au acuzat pe Florin Fechete ca a furat suma de 125 de mii de dolari de la trei persoane care au crezut ca li se acorda a doua sansa de a cumpara o serie de produse pe care nu reusisera sa le cumpere cand fusesera postate prima data pe eBay.

Acesta a vandut diferite tipuri de masini si aparaturi, printre care o motocicleta si un model de Chevrolet din anul 1956.

Florin Fechete detinea legitimatii false din Wisconsin, din Illinois si Indiana si un pasaport canadian fals.

Autoritatile au putut face o lista cu 16 identitati folosite de Fechete.

Compania eBay atrage atentia asupra riscurilor de frauda si avertizeaza oamenii sa foloseasca sistemul de plati securizat PayPal, si sa evite Western Union, Money Gram International si alte servicii care nu garanteaza tranzactiile.

Chicago a devenit una dintre locatiile preferate ale fraudelor pe Internet, in ultimii ani.

Persoane dependente de droguri si imigranti recenti sunt recrutati, ca sa recupereze banii din transferurile facute prin Western Union in afara statului. Apoi, acestia dau banii, in numerar, sefilor de banda, aflati in Chicago, care sunt banuiti ca trimit banii regilor fraudelor din Romania si din alte state.

Facand victime in alte state, hotii descurajeaza agentiile locale sa investigheze cazurile.

Cetateanul american William Dorman se poate considera norocos. Acesta a fost aproape de a fi escrocat, cand a incercat sa isi cumpere un Jaguar X5, cu ocazia unei asa-zise a doua sanse la licitatie, dupa modelul folosit de Florin Fechete. Dorman a fost de acord sa cumpere masina si urma sa efectueze transferul banilor prin Western Union catre "agentul autorizat eBay", Constantin Prodea, din Chicago. In momentul in care vanzatoarea, care se prezentase ca fiind Laura McCartney, a precizat, iritata, ca nu poate vorbi trei ore la telefon cu viitorul client, Dorman a devenit banuitor si a oprit efectuarea transferului, de aproape trei sute de mii de dolari.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: