Gigantii bancari, in Romania doar cu numele

Data publicarii: 29-04-2010 | Finante-Banci

Cele mai multe dintre bancile europene care au notificat BNR ca vor oferi direct ervicii pe piata romaneasca tintesc aici doar cativa clienti, majoritatea investitori. Reprezentantii bancii centrale nu stiu cate dintre marile banci care au anuntat intrarea directa in Romania si-au inceput efectiv activitatea. Multe sunt prezente doar pe hartie.

De la nume mari precum BNP Paribas, Credit Suisse International, HSBC Bank si JP Morgan si pana la banci specializate, cum sunt Factocic, FHB Mortgage sau ClickandBuy, aproape 200 de institutii de credit si alte 23 de institutii de plata au notificat Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca va furniza servicii in mod direct (prin pasaportul european) pe teritoriul tarii noastre. De la inceputul anului, pe lista s-au adaugat inca 13 institutii, printre care Euram Bank, FHB Mortgage Bank si Eurobank EFG Factors.

Liber pe piata din 2007

De cele mai multe dintre ele romanul de rand nici nu a auzit. Sau daca a auzit, le-a catalogat drept mari banci europene, fara sa stie de prezenta lor, macar scriptica, pe piata romaneasca. Si asta pentru ca multi jucatori vizeaza clientii mari, cei mai multi oferind servicii doar pentru companii, municipalitati sau celor cu venituri foarte mari.

Unele au doar un client sau doi, dar suficient de mari incat sa conteze in portofoliile lor. "Participarea acestora pe piata nu este legata de persoana de rand. Chiar daca e legata de persoane fizice, este vorba de unele bine cunoscute si cu o capacitate de rambursare a unui eventual credit bine recunoscuta", a explicat, pentru "Adevarul", Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR. Institutiile financiare prezente pe piata locala pe baza pasaportului european sunt mai putin vizibile din cauza absentei unei retele sau macar a unui birou teritorial.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: