PwC: Piata imobiliara locala de abia incepe sa dea semne de dezghet

Data publicarii: 29-04-2010 | Imobiliare

Dezvoltatorii si investitorii imobiliari din Europa Centrala si de Est se vor confrunta si in 2010 cu un an dificil, dar previziunile pentru anii urmatori sunt mai bune, potrivit unui studiu realizat de Urban Land Institute si PricewaterhouseCoopers.

"In alte state din regiune sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietatilor si ratele de ocupare au scazut puternic. Aceasta este de asemenea si situatia Romaniei, care a inregistrat un declin al preturilor imobiliare, o scadere a tranzactiilor, iar piata locala de abia incepe sa dea semne de dezghet", a declarat Brian Arnold, partener consultanta fiscala si juridica din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Realizatorii studiului mai spun ca in conditiile facilitarii accesului la credite si a stabilizarii preturilor proprietatilor, sectorul imobiliar european va inregistra ceva progrese in 2010, insa drumul catre relansare este in continuare "lung, iar recuperarea va fi foarte lenta".

Cu toate ca intreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului strain, iar investitiile straine vor ramane la un nivel scazut, trei piete din regiune s-au dovedit foarte rezistente in actualul climat economic. Prima este cea poloneza care a reusit sa evite recesiunea anul trecut. Economia Poloniei este mai putin dependenta de exporturi, iar nivelul ocuparii fortei de munca s-a mentinut constant, sustinand astfel cererea interna.

De asemenea, Republica Ceha este pe drumul cel bun, iesind dintr-o recesiune relativ scurta si de mica amploare, iar Turcia a traversat aceasta perioada mai bine decat majoritatea celorlalte state europene, avand avantajele sporului demografic sustinut si de amplasarea geografica strategica, care o pune in situatia de a deveni noul hub logistic dintre Europa si Orient, se mai arata in studiu.

"In acest an observam un sentiment de optimism prudent. Problema cheie este cum se vor comporta cei care inchiriaza spatii. Investitorii imobiliari sunt in continuare tematori si se concentreaza pe pietele mai adanci si mai lichide", a declarat John Forbes, liderul grupului pentru sectorul imobiliar pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul PricewaterhouseCoopers.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: