Kazahii vor sa dea o gaura in bugetul Romaniei

Data publicarii: 30-04-2010 | Economie

Statul nu va recupera datoria Rompetrol de 571 milioane euro in 2010 Grupul Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz (KMG), vor sa esaloneze datoria catre statul roman in valoare de 571 de milioane de euro, pe care o are de achitat pana pe 30 septembrie.

Conform directorului financiar al grupului petrolier, Dimitri Grigoriev, oficialii companiei negociaza cu autoritatile romane o amanare a platii pe o perioada de trei-patru ani.

"Nu pot spune ca Rompetrol Group si Rompetrol Rafinare vor fi capabile sa plateasca datoria. Intelegem ca este foarte important pentru statul roman sa primeasca acesti bani. Cred ca vom gasi o solutie care va satisface interesele ambelor parti. Cred ca una dintre posibilitati, satisfacatoare pentru ambele parti, este restructurarea datoriei si plata ei in urmatorii trei-patru ani", a spus, ieri, reprezentantul Rompetrol.

Motive: criza si pierderile din ultimii trei ani

Potrivit acestuia, grupul a avut in ultimii trei ani pierderi de 400 de milioane de dolari, printre cauze numarandu-se criza economica, dinamica pietei petroliere si evolutia marjelor de rafinare. De la conversia datoriilor in valoare de 571 de milioane de euro in obligatiuni, Rompetrol a platit dobanzi de 260 de milioane de dolari, suma care include si dobanda pentru anul in curs, potrivit reprezentantilor companiei.

Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003. La acea data, la conducerea companiei se afla omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vandut in 2007 pachetul majoritar catre KMG. Anul trecut, Patriciu a iesit din actionariatul Rompetrol, astfel ca nu mai are nicio legatura cu datoriile grupului.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: