Ce influenta au culorile asupra noastra

Data publicarii: 30-04-2010 | Lifestyle

Rosul atenueaza durerile musculare, albastrul regleaza tensiunea arteriala, iar portocaliul stimuleaza digestia. Cea mai simpla metoda prin care putem beneficia de efectele cromoterapiei este alegerea hainelor in functie de anumite afectiuni sau de starea pe care o avem. 

Culorile cu care venim zilnic in contact ne influenteaza starea de spirit fara sa constientizam. Prin urmare, un prim pas pentru a ne bucura de cromoterapie este cunosterea efectelor pe care le produc culorile asupra psihicului.

Prin aplicarea anumitor culori se poate obtine controlul asupra emotiilor si asupra diverselor probleme de sanatate. In prezent, peste 300 de afectiuni se pot trata cu ajutorul cromoterapiei.

"Culoarea este definita ca reflexie a luminii pe diferite obiecte, iar noi, de fapt, percepem aceasta reflexie. Din punct de vedere fizic, fiecare culoare are o anumita lungime de unda. Din punct de vedere al psihicului, aceste lungimi de unda reprezinta energii la care fiecare persoana reactioneaza diferit", explica medicul primar Cristina Balanescu, specialist in medicina naturista in cadrul Centrului de Sanatate "Clarmed" din Bucuresti.

Una dintre culorile cu cel mai mare impact asupra starii fizice si psihice este rosul. Datorita puterii mari de penetrare, culoarea rosie se foloseste pentru atenuarea durerilor musculare, pentru tratarea disfunctiilor sistemului circulator si pentru tratarea anemiei.

De asemenea, s-au obtinut rezultate foarte bune in tratarea timiditatii si in cresterea capacitatii de concentrare. Un alt efect benefic al acestei culori este cel de afrodiziac. In prima instanta, cuplurile care au probleme de natura sexuala pot decora dormitorul cu diferite obiecte de culoare rosie (de exemplu, fetele de perna, lumanarile pentru crearea atmosferei si lenjeria pot fi de culoare rosie). Cu toate acestea, terapia cu ajutorul acestei culori are si contraindicatii si
trebuie evitata de persoanele care sufera de insomnie si de cele cu hipertensiune arteriala.

Insa nu doar culoarea rosie aduce beneficii. Astfel, portocaliul favorizeaza increderea in sine, galbenul reda buna-dispozitie, maronul alunga tristetea, iar verdele relaxeaza. Albastrul calmeaza, iar violetul alunga insomnia. Rozul ne face mai afectuosi, iar albul, care este o nonculoare, ne stimuleaza capacitatile intelectuale.

Legumele colorate, rol terapeutic

Avantajul unei nutritii echilibrate consta in folosirea produselor cat mai colorate, spun specialistii in cromoterapie. Bazandu-se pe aceasta teorie, unii nutritionisti interzic alimentele care nu sunt colorate, precum pastele fainoase, orezul, painea, cartofii si branza.

Acestea pot fi inlocuite cu fructe si cu legume. Fructele si legumele trebuie sa fie consumate cat mai coapte, deci cat mai intens colorate. In general, in scop terapeutic, cromoterapeutii recomanda mai ales folosirea legumelor, dar nu inainte de realizarea unei cromograme. Aceasta se intocmeste in functie de numele persoanei, de data si de locul nasterii.

"Cromograma ne arata care sunt culorile pe care o persoana trebuie sa le foloseasca in alimentatie si pe care trebuie sa le evite", explica medicul Cristina
Balanescu. Rolul terapeutic al legumelor de culoare rosie este dat de bioflavone, antocianine, betacianina si de licopen, efectele benefice ale celor verzi, de clorofila si ale celor galben-portocalii, de betacaroten si de luteina.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: