Cum sa devii angajat de inchiriat

Data publicarii: 30-04-2010 | HR/Cariere

Pentru a evita birocratia incetarii contractelor de munca, dar si pentru a functiona cat mai eficient, din ce in ce mai multi patroni apeleaza la "leasingul de personal", adica prefera sa faca angajari pe o perioada de 3-6 luni in loc sa semneze un contract pe o perioada nede-terminata. In Romania, acest fenomen este inca la inceput, dar capata amploare pe zi ce trece. Cel putin asa sustin firmele la care apeleaza patronii pentru a lua in leasing angajati, care spun ca, in Europa, procentul de angajati de inchiriat in total urca si pana la 5%, in timp ce la noi e de sub 0,1%.

"Leasingul de personal va continua sa creasca in Romania, nu pentru ca ar fi o masura anticriza, ci pentru ca este un sistem prin care companiile isi pot bugeta costurile cu personalul mai eficient si pot astfel sa evite costurile cu forta de munca atunci cand nu au comenzi de la clienti", a declarat pentru Gandul Bogdan Florea, director general Trenkwalder Sobis, companie specializata in furnizarea de forta de munca prin acest sistem.

In acest moment, baza de date a firmei cuprinde peste 20.000 de persoane, acestea fiind selectate fie direct de catre firma, fie in cooperare cu Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Sistemul de leasing este urmatorul: cei care vor sa fie inchiriati semneaza un contract cu o firma de profil. Firma ii va inchiria apoi companiilor care au nevoie de angajati. Salariile vor fi platite tot de aceasta firma, nu de cel care a inchiriat forta de munca. Persoanele care semneaza contractul nu trebuie sa plateasca nimic, firmele de leasing de forta de munca cerand bani angajatorilor, nu angajatilor.

Ce se cauta. Cat se da

Cele mai cautate meserii de catre patronii care vor sa inchirieze angajati sunt cele care au legatura cu electronica, industria auto, sectorul bancar, constructiile sau retailul. In ceea ce priveste salariile, patronii se inspira din datele Institutului National de Statistica (INS), leafa medie a angajatilor necalificati sau entry-level fiind de 900 - 1.000 de lei pe luna.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: