BNR ar putea reduce dobanda cheie pana la 6 la suta

Data publicarii: 04-05-2010 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie al BNR ar putea reduce dobinda cheie, de la 6,50 la suta, la 6 la suta, in sedinta de marti pe probleme de politica monetara, a Consiliului de Administratie, apreciaza analistii.

In sedinta din 30 martie, BNR a scazut dobanda de politica monetara de la 7,00 la suta, in ritm anual la 6,50 la suta.

Banca Centrala incearca sa determine o reducere a dobanzilor in piata de catre bancile comerciale, dar putine dintre acestea au urmat miscarea de scadere a ratei de dobanda.

In sedinta din luna martie, Consiliul a decis sa mentina nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

In Raportul sedintei CA din martie, BNR arata ca "a pastrat conduita unei poltici monetare prudente, care sa asigure convergenta inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, precum si normalizarea ratelor de dobanda de pe piata monetara si din activitatea bancara, urmarind consolidarea conditiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare si relansarii durabile a activitatii economice".

In urma deciziei de scadere la 6,50 la suta a dobinzii cheie, CA a hotarat ca, incepand cu data de 30 martie 2010, sa reduca si dobanda pentru facilitatea de depozit, la nivelul de 2,50 la suta pe an, de la 3,0 la suta, si o scadere a dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) pana la 10,50 la suta pe an, de la 11,00 la suta.

In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei a fost diminuata la 15,75 la suta, incepand cu perioada de aplicare 24 aprilie - 23 mai 2010.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: