Piata locuintelor a luat-o la vale in toata tara

Data publicarii: 05-05-2010 | Imobiliare

Dupa un prim trimestru in care preturile au crescut lasand impresia ca punctul minim a fost atins, iata ca in luna aprilie, data fiind lipsa de reactie a cumparatorilor, valorile de afisaj ale locuintelor au revenit pe o panta descendenta in toate orasele mari din tara (exceptand Cluj-Napoca). Cumparatorii au spus un mare "nu" cresterilor de pret din primul trimestru, astfel ca in luna aprilie, fata de luna martie, valoarea indicelui national IMO, intocmit de imobiliare.ro, arata o scadere de 0,8%.

Daca la sfarsitul primului trimestru indicele indica 1.211 euro/mp, valoarea medie pentru luna aprilie este de 1.201 euro/mp, foarte apropiata de pragul minim inregistrat de la inceputul crizei.  Totodata, comparativ cu perioada de varf a pietei (martie 2008), scaderea este de 41,6%. In Bucuresti, dar si in orase precum Brasov, Constanta sau Timisoara, in luna aprilie au fost atinse noi praguri minime, in special la apartamentele noi. Surprinzator, dar "punerea in aplicare a programului «Prima casa 2»  nu a determinat o crestere categorica a numarului tranzactiilor. Cumparatorii nu au validat preturile in crestere afisate in ultimul timp, iar consecinta fireasca a acestui fapt o reprezinta revenirea pe panta descendenta. Pentru moment, cei care au reactionat au fost cu precadere dezvoltatorii, insa reactia lor va influenta cu siguranta si pretul apartamentelor vechi", sustine Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Bucuresti: preturi in scadere pentru apartamentele noi

Indicele imobiliare.ro pentru luna aprilie indica o valoare medie de 1.294 euro/mp pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, cea mai mica din acest an. Daca in cazul locuintelor vechi evolutia este nesemnificativa, in cazul celor noi pretul a scazut cu peste 4% in doar treizeci de zile, atingand nivelul minim de la inceputul crizei pana in prezent. Pretul mediu cerut pentru locuintele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la 1.445 euro/mp de suprafata utila, ceea ce reprezinta o scadere de 4,1% fata de luna martie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.506 euro. Valoarea indicelui imobiliare.ro la apartamentele vechi pentru luna aprilie a ramas la 1.241 euro/mp.

Brasov, la un nou prag minim atins

In Brasov, potrivit imobiliare.ro, in luna aprilie pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare este de 935 euro/mp, cel mai mic de la inceputul crizei imobiliare. Fata de luna precedenta, scaderea este de aproape 2%, iar fata de nivelul maxim al pietei, luna mai 2008, diferenta este de peste 35%. Cu o valoare medie de 927 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene sunt mai ieftine decat apartamentele vechi. Pretul mediu pentru apartamentele noi a scazut cu 8,2% in luna aprilie, ajungand la un minim istoric. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul cerut a ajuns in luna aprilie la 935 euro/mp, cu 1,3% mai putin fata de luna precedenta.

Cluj-Napoca: trei luni de crestere

Municipiul Cluj-Napoca ramane singurul mare oras din tara pentru care indicele imobiliare.ro prezinta cresteri constante ale pretului mediu cerut pentru apartamente. Astfel, luna aprilie este a treia luna consecutiva in care preturile au urcat ajungand in prezent la valoarea de 1.056 euro/mp util, in crestere cu 1,8% fata de luna precedenta. Cu toate ca si apartamentele noi s-au scumpit cu 1,1%, pana la valoarea de 1.022 euro/mp, in prezent acestea sunt cu 50 euro/mp mai ieftine decat cele vechi.

In schimb, apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 1,3% in luna aprilie, ajungand la 1.022 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu peste 15% mai mica. Si la Constanta apartamentele noi sunt considerabil mai ieftine decat cele vechi. In prezent, valoarea de afisaj in cazul locuintelor noi este de 986 euro/mp.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: