Castigatorul premiului Nobel Joseph Stiglitz prezice sfarsitul euro

Data publicarii: 05-05-2010 | International

Laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglit a afirmat ca moneda euro ar putea fi desfiintata daca UE nu reuseste sa-si rezolve problemele institutionale fundamentale, in contextul crizei din Grecia.

"Conditiile impuse par excesiv de severe pentru Spania (Grecia n.r.) si sunt contraproductive pentru a impiedica extinderea problemelor", a afirmat Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York, in cadrul unui interviu acordat postului BBC Radio 4.

El a apreciat ca ajutorul financiar pregatit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru Grecia, impreuna cu masuri de austeritate foarte severe, nu a redus apetitul speculatorilor de a miza pe deprecierea monedei europene.

Analistii vad Spania ca fiind urmatorul stat din zona euro care se va confrunta cu aceleasi dificultati ca Grecia.

"Cand se va vedea pana in ce punct a fost dificil pentru Europa sa adopte o pozitie comuna pentru ajutorarea uneia dintre cele mai mici tari, se va intelege ca, daca o tara mai mare are dificultati, este probabil ca Europa sa aiba si mai mari dificultati sa ajunga la o intelegere", a adaugat el.

Pachetul de imprumuturi de urgenta, in valoare de 110 miliarde de euro, pregatit pentru Grecia, ar putea reduce presiunile speculative impotriva statului elen pentru o perioada, dar pe termen lung cred ca vor avea un efect contrar.

Intrebat daca aceasta situatie poate reprezenta sfarsitul euro, Stiglitz a afirmat: "Este poate sfarsitul euro... Daca Uniunea Europeana nu-si rezolva problemele institutionale fundamentale, viitorul euro poate fi foarte scurt", a adaugat economistul.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: