Castigurile la economii intra la apa

Data publicarii: 05-05-2010 | Finante-Banci

Cei care se asteptau si in acest an la castiguri semnificative din depunerile la banca vor trebui sa se multumeasca si cu putin. Incepand de astazi, dobanda- cheie este de 6,25% pe an, cu 1,75 puncte procentuale mai mica fata de in ceputul anului si cu mai mult de trei puncte fata de acum un an. Ieri, BNR a redus dobanda de politica monetara de la 6,5% la 6,25%, iar la finele lunii iunie analistii estimeaza o noua scadere de pana la 6%.

Asta inseamna ca in mai putin de una-doua saptamani majoritatea bancilor vor aplica ajustarea bonificatiilor la economiile populatiei si firmelor. "Fata de luna mai 2009, in prezent, dobanda medie oferita pentru un depozit pe 3 luni a scazut de la 11,5% la 6,5%. In aceasta perioada dobanda de politica monetara s-a redus cu 3 puncte procentuale", explica Alexandra Popa, analist financiar conso.ro.

Depozitele pe termen lung, mai atractive

Ea sustine ca in continuare cele mai bune randamente se obtin daca alegeti depozitele pe termen lung pe 9 sau 12 luni, cu dobanda fixa. "In cazul in care economiile se pot bloca pe o perioada mai lunga de timp se poate alege un depozit pe 9-12 luni, cu dobanda fixa. Cei care aleg depozite pe una sau trei luni, ar putea avea surpriza neplacuta a unor dobanzi cu mult reduse, daca la scadenta vor dori sa prelungeasca depozitul", spune Alexandra Popa.

Pe de alta parte, blocarea tuturor economiilor intr-un singur depozit pe termen lung s-ar putea dovedi o alegere neinspirata in cazul in care deponentii se vor confrunta cu diverse probleme, pentru care vor avea nevoie de bani. Intr-o astfel de situatie se pierde dobanda acumulata.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: