Bancile, atrase in furtuna euro

Data publicarii: 07-05-2010 | International

Institutiile bancare din Portugalia, Spania, Italia, Irlanda si Marea Britanie sunt amenintate de problemele fiscale ale Europei. Creditarea excesiva a vulnerabilizat bancile in fata instabilitatii financiare a Europei, considera expertii agentiei de evaluare Moody's.

Dupa ce instabilitatea zonei euro a afectat cursul monedei unice si indicii celor mai puternice burse din blocul comunitar, este randul sistemului bancar sa fie puternic scuturat.

Agentia de evaluare financiara Moody's apreciaza ca problemele fiscale ale Uniunii Europene ameninta sistemele bancare din state precum Portugalia, Spania, Italia, Irlanda si Marea Britanie, in conditiile in care riscurile de contaminare cresc, transmite Bloomberg.

"Fiecare dintre sistemele bancare ale acestor state se confrunta cu probleme de natura si intensitate diferite. Moody's avertizeaza ca riscurile de contaminare ar putea diminua aceste diferente si aduce amenintari reale", spun oficialii agentiei de evaluare.

In cazul Portugaliei si, intr-o mai mica masura, al Italiei, problemele suverane pot contamina sistemul bancar prin intermediul ingrijorarilor investitorilor referitoare la profilul de credit suveran. In aceste tari, sistemele bancare au fost afectate mai putin de caderea pietelor imobiliare si de expunerea la produse financiare structurate.

Portugalia este in atentia investitorilor, cu toate ca se regaseste intr-o situatie fundamental diferita comparativ cu cea a Greciei. Moody's a plasat, miercuri, sub supraveghere ratingul suveran al tarii, "Aa2", in vederea unei posibile retrogradari cu o treapta sau cu cel mult doua trepte.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: