Solutia lui Patriciu la criza: amnistia fiscala

Data publicarii: 10-05-2010 | Economie

Amnistia fiscala este o solutie care ar putea scoate Romania din criza, crede omul de afaceri Dinu Patriciu. "Doar in Elvetia e vorba de 18 miliarde de euro veniti din Romania, potrivit statisticilor unor bancheri. Stau degeaba acolo pentru ca noi ii fugarim pe corupti, in ghilimele, de fapt pe toti oamenii de afaceri din Romania", a spus Patriciu, sambata, la Realitatea TV.

Potrivit lui, in Romania exista trei milioane de oameni care au dosare penale, dintre care doua milioane au la baza acuzatii economice."Peste acest trecut trebuie sa punem nisip, sa uitam. Vreau sa propun o amnistie fiscala cu plata catre stat a unui impozit fix - 3,5 sau 7% din avere", a spus Patriciu.

Taierea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15% este un chin inutil la care sunt expusi romanii, mai considera Patriciu.

"Reducerea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar si a pensiilor cu 15% nu foloseste la nimic. Mai mult, este un chin inutil la care sunt supusi oamenii. In acest mod, se restrang cheltuielile artificiale, dar chinuim sapte milioane debeaba", a spus Patriciu.

"Avem 600.000 de oameni care se ocupa numai de plimbarea hartiilor"

In opinia afaceristului roman, o alta solutie pentru iesirea din situatia in care ne aflam este concedierea bugetarilor inutili.

"Important este ca programul de reforma sa fie coerent si sa constea in reducerea cheltuielilor bugetare si scoaterea din sistem a tuturor functionarilor inutili. Sunt aproximativ 700.000 de astfel de oameni, care se ocupa de hartii, intr-un sistem suprabirocratizat. Daca am scoate 600.000 de oameni inutili din sistem, nu am mai avea cheltuieli in plus, dar statul nostru sufera de o mentalitate comunista. Avem 600.000 de oameni care se ocupa numai de plimbarea hartiilor, deci 4 din 5 pot sa plece", sfatuieste Patriciu.

Omul de afaceri a subliniat ca recomandarea sa nu se referea la medici sau profesori. Din contra, a spus acesta, lor chiar ar trebui sa li se mareasca salariile, pentru ca altfel vor pleca in masa, dupa cum am vazut pana acum.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: