CNVM desfiinteaza posturile de inspectori de bursa

Data publicarii: 29-08-2006
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis marti preluarea atributiilor inspectorilor generali ai BVB si RASDAQ de catre Directia generala supraveghere din cadrul CNVM, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Pe cale de consecinta, CNVM a hotarat revocarea deciziei de numire a inspectorului general al RASDAQ si punerea la dispozitia CNVM a persoanei care indeplinea aceasta functie, Emilian Popescu Moscu.

Decizia CNVM este rezultatul parcurgerii unui proces firesc de transformare a arhitecturii pietei de capital din Romania, pe coordonatele europene stabilite de Legea nr. 297/2004 privind piata de capital.

Initial, in baza prevederilor legale anterioare Legii nr. 297/2004, prezenta unui reprezentant al statului la BVB (la acea vreme numit comisar general al Bursei), care sa reprezinte in aceasta structura interesele publice, a fost fundamentata de faptul ca Bursa de Valori Bucuresti era, la acea data, institutie publica.

Pe parcursul elaborarii Legii nr. 297/2004, partenerul de twining al CNVM – institutia similara din Italia CONSOB – a cerut imperativ, conform practicii europene, desfiintarea institutiei inspectorului general. Avand in vedere perioada de tranzitie reclamata de prevederile Legii 297/2004, care impuneau transformarea BVB in societate comerciala pe actiuni, integral privata, si unificarea acesteia cu piata RASDAQ pentru crearea unei piete de capital unice, mai puternice, in Lege s-a mentinut posibilitatea numirii unui inspector general, aceasta fiind la latitudinea CNVM.

Noua arhitectura a pietei de capital din Romania se afla acum in etapa de finalizare, proces ce justifica renuntarea la institutia inspectorului general, atat la BVB, cat si la RASDAQ, intr-un moment in care responsabilitatile legale privind prevenirea si detectarea abuzului de piata, prevazute inclusiv de legislatia comunitara, trebuie asumate atat de CNVM, cat si de operatorii de piata. Nici pana in prezent, nici pe viitor, competentele de supraveghere ale CNVM nu s-au rezumat la atributiile inspectorilor generali, acestea exercitandu-se atat prin intermediul directiilor de specialitate din CNVM, cat si prin atributiile ce revin, in acest sens, inclusiv operatorilor de piata. Mai mult decat atat, caracterul privat al BVB si RASDAQ face ca prezenta unui reprezentant al statului in aceste structuri sa nu isi mai gaseasca ratiunea.

In acest context, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare precizeaza ca renuntarea la institutia inspectorului general nu va afecta supravegherea pietelor reglementate, fiind doar o masura de ajustare structurala a CNVM, in acord cu stadiul actual de dezvoltare al pietei.

Totodata, subliniem faptul ca decizia CNVM de a renunta la institutia inspectorului general al pietelor reglementate, decizia domnului Ionel Oprea de a demisiona din functia de inspector general al BVB si discutiile pe marginea Codului Bursei sunt evenimente distincte, fundamentate de ratiuni proprii fiecaruia dintre ele.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: