OTP Bank Group cumpara o banca in Muntenegru

Data publicarii: 29-08-2006
OTP Bank Group informeaza ca a fost semnat in Podgorica, capitala statului Muntenegru, un contract de vanzare-cumparare pentru un pachet de actiuni de 100% la Crnogorska komercijalna banka AD. Contractul a fost semnat de catre reprezentanti ai companiei care vinde institutia de creditare si de catre Dr. Sándor Csányi Presedinte-CEO si de catre Lázslo Wolf, vicepresedinte din partea  OTP Bank Group, in calitate de cumparator, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Pe langa pretul de achizitie, documentul specifica toate conditiile si garantiile tranzactiei. Pretul de 105 milioane EUR, pentru pachetul de actiuni de 100% la Crnogorska komercijalna banka AD va fi platit in urma finalizarii tranzactiei,  programata pentru sfarsitul anului 2006.

Intelegerea a fost precedata de analize financiare aprofundate si eforturi sustinute ce s-au intins pe o perioada de cateva luni si a implicat atat grupul functional de achizitie al OTP Bank Group , cat si consultanti, precum Deloitte Touche Tomatsu, in calitate de consultant financiar si reprezentanti ai Biroului de Avocatura Berecz&Andrékó Linklaters, in calitate de consultanti pe probleme juridice. Vanzatorii au fost sfatuiti de KPMG (pe partea financiara) si de catre Firma de Avocatura Weil, Gotshal&Manges, in calitate de consultanti pe probleme juridice.

Crnogorska komercijalna banka AD a fost infiintata in anul 1997 de catre 28 de intreprinderi mici si mijlocii ca o investitie pornita de la zero. Bilantul total  al institutiei de creditare s-a ridicat la 303,3 milioane EUR la sfarsitul anului 2005, cu o cota de piata de 44%. Desi initial s-a concentrat pe sectorul IMM-urilor, banca ofera in prezent o gama larga de servicii atat pentru pentru companii, cat si pentru persoane fizice si este, fara indoiala, un jucator de top in toate domeniile de business. In decursul existentei sale, Crnogorska komercijalna banka AD a primit suportul guvernului olandez si  al celui german prin intermediul reputatelor institutii de dezvoltare ale acestora, Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V si Deutsche Investitions - und Entwicklungsgesellschaft mbh, care au participat la dezvoltarea incununata de succes a bancii prin majorari ale capitalului atunci cand a fost necesar. Ambele institutii au jucat un rol activ in procesul de transformare a CKB in cea mai mare banca de pe piata.

Capitalul bancii, care a crescut constant, a fost de 19,3 milioane EUR la sfarsitul anului 2005. Profitul brut la sfarsitul aceluiasi an a fost de 3,025 milioane EUR, ceea ce a reprezentat o crestere de 54,6%. Portofoliul de imprumuturi de 161,3 milioane EUR din partea clientilor a crescut cu 87,4% in 2005, in comparatie cu anul precedent. O crestere si mai spectaculoasa de 141,5% a fost inregistrata de portofoliul de depozite a clientilor bancii, in valoare de 248,1 milioane EUR. Crnogorska komercijalna banka AD deserveste aproximativ 150.000 clienti printr-o retea de 33 de sucursale si prin intermediul serviciilor electronice.

Cu toate ca liderul de piata din Muntenegru are sediul central in Podgorica, un procent de aproximativ 25% din imprumuturile si depozitele sale este  legat de regiunea de coasta, care are o importanta majora, avand in vedere faptul ca industria turismului, care este intr-o continua ascensiune a ajuns sa detina un rol major in economia tarii.

In opinia OTP Bank Group, pretul de achizitie este unul realist, rezonabil, proportional cu valoarea si care reflecta atat valoarea curenta de piata a Crnogorska komercijalna banka, cat si valoarea potentiala de business bazata pe anticiparea dezvoltarii a economiei statului Muntenegru.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: