Criza din Grecia a inflamat dobanzile interbancare in lei

Data publicarii: 11-05-2010 | Finante-Banci

Dupa ce in aprilie dobanzile interbancare au atins noi minime istorice, coborand sub 6% pentru toate maturitatile, la inceputul lui mai, trendul s-a inversat, arata o analiza conso.ro. Dobanzile s-au majorat cu peste 3 puncte procentuale intr-un timp foarte scurt, ajungand la 7-8%.

Analistii pun miscarea pe seama situatiei de pe pietele externe, mai ales cea a Greciei. Inceputul lunii mai a marcat o inversare a trendului de scadere a ratelor Robor, acestea pierzand aproape 3 puncte procentuale pentru anumite maturitati.

Dobanzile interbancare in lei s-au intors la valorile inregistrate in primele 2 luni ale anului, in ciuda reducerii dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale. Pentru termene scurte, dobanzile interbancare au crescut chiar mai mult decat in cazul maturitatilor de 6 sau 12 luni.

Robor la 1 luna trece de 8,5%

Robor la 1 luna a ajuns la 8,54%, cu aproape 3 puncte procentuale mai mult decat la inceputul lunii mai si cu peste 5 puncte procentuale fata de minimul inregistrat in aprilie.

O evolutie asemanatoare a avut si indicele pe 3 luni, care a depasit cu peste 3 puncte procentuale minimul istoric atins in luna precedenta.

Pentru ambele maturitati, indicii au avansat cu peste un punct procentual in numai o zi, in sedinta din 7 mai, cand s-au inregistrat valori mai mari de 7%.

Pentru termenele de 6 si 12 luni, cresterile au fost mai putin semnificative, de pana la 2 puncte procentuale fata de valoarea minima din aprilie.

Tensiunile de pe pietele externe se rasfrang si la noi

Situatia din Grecia se pare ca a favorizat in cea mai mare parte evolutia de pe piata interbancara din Romania, punand presiune si pe cursul de schimb.

"Pietele externe au avut un soc puternic zilele acestea, fapt ce a dus la cresterea neincrederii si a aversiunii la risc a investitorilor, care a determinat deprecierea tuturor valutelor emergente si, implicit, au crescut si ratele de dobanda interbancare", a explicat Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank.

Desi Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, in conformitate cu asteptarile analistilor, tensiunile de pe pietele externe au transmis un mesaj mai puternic decat cel de relaxare a politicii monetare transmis de BNR.

"Aversiunea la risc s-a intensificat pe fondul crizei fiscale din Grecia, iar unii participanti la piata par sa abandoneze plasamentele in lei, in timp ce altii este posibil sa mizeze pe deprecierea monedei nationale. Acest lucru induce tensiuni ascendente asupra ratelor de dobanda, tensiuni ce sunt amplificate de probabilele interventii valutare ale bancii centrale", considera Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

"Cauzele evolutiei recente a indicilor interbancari sunt situatia din Grecia si zvonurile privind dificultatile altor tari, cursul de schimb si dobanzile pe termen scurt fiind cele mai volatile", a precizat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: