Incognito: iti mai da banca bani daca esti bugetar?

Data publicarii: 12-05-2010 | Finante-Banci

Anuntul de taiere a salariilor i-a transformat pe bugetari in clienti indezirabili pentru banci. RL a incercat, incognito, sa obtina un credit de nevoi personale. "Dosarul dumneavoastra va fi privit cu mai multa atentie", a fost raspunsul. Cat despre rata maxima: nu mai mult de 50 de euro.

"Va dati seama, fiind bugetar, dosarul dumneavostra va fi privit cu mai multa atentie." Acesta este doar unul dintre raspunsurile elegante pe care le-am primit de la un angajat al unei banci locale in incercarea noastra de a contracta un credit. Imbracat in hainele unui bugetar cu studii medii angajat de trei ani la ANAF pe un salariu de 1.400 de lei abia redus luna trecuta, casatorit si cu o garsoniera in proprietate, am constatat pe propria piele cum angajatii statului au "decazut" deja in ochii bancilor chiar inainte de a fi afectati de masurile drastice anuntate de presedintele tarii. Din cele 12 banci carora le-am calcat pragul, sase au fost cel putin rezervate in privinta sanselor noastre de a lua un imprumut.

Ne-au taiat salariul inainte
de vreme

Cel putin interesanta si, in acelasi timp, relevanta pentru modul in care sunt priviti astazi bugetarii este atitudinea celor de la Banca Transilvania. O intrebare (despre creditele de nevoi personale), un zambet de compatimire din partea angajatului de la ghiseu, iar apoi pica raspunsul: "Eu zic ca mai bine va calculam scoringul direct cu salariul scazut, pentru ca nu se stie ce se intampla pana vi se aproba creditul". Aproape ca nu ne vine sa credem cat de repede circula vestile proaste. Si totusi: "Salariul dumneavoastra este de 1.400 de lei, da? Al sotiei, tot atat. Am luat in considerare un venit de 2.000 de lei pe toata familia", spune angajata anuntandu-ne ca ne incadram la un credit de 11.000 de lei, insa pe o perioada de 10 ani si o rata lunara de 220 de lei. "Nu va faceti griji, nu avem comision de rambursare anticipata, asa ca il puteti plati integral oricand", conchide consilierul BT.  

Bugetar catre bugetar:
"Eu zic sa nu v-aventurati"

Poate cel mai radical raspuns l-am primit chiar de la un alt angajat alt statului. Unul dintre consilierii pentru persoane fizice ai CEC Bank ne-a sfatuit, cu intelegere, sa nu mai  continuam demersul de a contracta un credit ipotecar din cel putin doua motive. "Eu pot sa va spun acum, pe baza veniturilor, ca va incadrati la un credit de 35.000 de euro. Sunteti bugetar insa, iar riscul ca dosarul sa fie respins in centrala este destul de mare. In plus, garsoniera dumneavostra va fi sigur evaluata la un pret cu cel putin 30% mai mic decat cel al pietei. As zice sa nu va aventurati", a spus angajata.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: