FMI face apel la reducerea dependentei de dolar

Data publicarii: 12-05-2010 | International

Este necesara incurajarea folosirii euro, a yuanului chinez si a yenului japonez, ca monede de rezerva de schimb alternativ, pentru a reduce dependenta mondiala de dolar si a produce efectul unei 'supape de securitate', au declarat reprezentantii Fondul Monetar International (FMI), la finalul intalnirii pe care au avut loc la Zurich.

'Folosirea mai activa a monedelor de rezerva, de exemplu euro, yenul sau yuanul, ar trebui incurajata', a declarat directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, la finalul reuniunii de la Zurich pe tema sistemului monetar international. 'Un sistem multipolar nu ar beneficia de efectele folosirii unei monede unice, insa prezenta alternativelor ar avea efectul unei supape de securitate', a precizat Strauss-Kahn.

Pentru a impiedica volatilitatea ratelor de schimb care ar putea rezulta dintr-o astfel de masura, statele ar trebui sa-si adapteze rezervele de schimb treptat, a estimat directorul FMI.

O alta optiune pentru a reduce dependenta de dolar ar putea fi folosirea mai mare a drepturilor speciale de tragere (DTS), considerate mai stabile.

DTS este un instrument de rezerva international creat de FMI in 1969 pentru a completa rezervele oficiale existente ale tarilor membre.

Alte masuri care pot fi luate sunt o mai buna supraveghere a fluxurilor de capital si inasprirea masurilor de securitate financiara.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: