Nu trecem la euro in 2015

Data publicarii: 13-05-2010 | Economie

Romania isi poate lua gandul de la investitorii care ar fi venit la noi odata cu intrarea in Zona Euro in 2015 si de la finantarea mai ieftina, dupa ce Raportul de Convergenta al Comisiei Europene (CE) ne-a pus la pamant aproape orice speranta.

Analistii spun ca sunt sanse foarte mari ca pentru aderare la moneda europeana sa mai asteptam pana in 2018. Potrivit documentului, tara noastra nu a indeplinit nici unul dintre criteriile impuse de UE pentru adoptarea monedei europene, cu exceptia datoriei publice.

Stabilitatea preturilor, pozitia bugetara a guvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergenta dobanzilor pe termen lung sunt doar cateva din criteriile care ne-au dat o mare bila neagra in fata UE. "Daca am fi avut o economie stabila, ne-ar fi fost de mare ajutor sa intram in Zona Euro in 2015, dar altfel, cum nu avem nicio politica fiscala riguroasa, nu putem avea astfel de pretentii. Noi avem acum alte obiective, avand in vedere actuala criza prin care trecem", ne-a declarat Aurelian Dochia, analist financiar.

In aceste conditii, locurile de munca odata create de potentialii investitorii, dar si finantarea ceva mai ieftina care venea cu aderarea la euro vor trebui sa mai astepte.

Avem alte prioritati acum

Raportul de Convergenta arata ca singurul stat care indeplineste conditiile de intrare printre tarile euro este Estonia. Din acest motiv, CE a recomandat aderarea la euro pentru aceasta tara de la 1 ianuarie 2011.

"Pe termen scurt si mediu, noi avem cu totul alte prioritati. Interesul nostru acum este ca economia sa se puna pe picioare", mai spune Dochia.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: