Agentia Europeana de Reglementare in Energie va functiona efectiv din martie 2011

Data publicarii: 13-05-2010 | Actualitate

Agentia Europeana pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACARE) va functiona efectiv din martie 2011, director executiv al agentiei fiind numit italianul Alberto Pototschnig, a declarat joi Razvan Nicolescu, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al ACARE.

"Alberto Pototschnig a fost ales saptamana trecuta director executiv al agentiei. De asemenea, ACARE va avea cartierul general la Ljubljana, capitala Sloveniei", a precizat Razvan Nicolescu, in cadrul unui forum de Energie, la Bucuresti.

Acesta a mentionat ca, in prezent, nu exista o politica energetica comuna pentru o reglementare la nivel european a pietei de energiei.

Altfel, in luna februarie, oficialul ACARE declara intr-un interviu pentru NewsIn ca doi romani candideaza pentru postul de director executiv al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei, unul fiind din sectorul public iar altul din privat. Razvan Nicolescu preciza atunci ca ACARE ar putea deveni functionala pana la sfarsitul acestui an, dar ca exista multe amanunte ce tin de Comisia Europeana.

Razvan Nicolescu a fost ales in Consiliul de Administratie al ACARE in decembrie 2009 cu un mandat de sase ani. Din august 2008 este responsabil cu activitatea de afaceri publice ale companiei Petrom.

ACARE a fost instituita prin pachetul privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, publicat de Comisia Europeana in luna septembrie 2007 si adoptat de Parlamentul European si Consiliul UE la jumatatea anului 2009, aceasta structura constituind un mecanism independent de cooperare intre autoritatile nationale de reglementare in domeniul energiei.

Consiliul de Administratie este alcatuit din noua membri, dintre care cinci sunt numiti de statele membre, durata mandatului fiind de 6 sau 4 ani, cu posibilitatea reinnoirii o singura data. Comisia Europeana si Parlamentului European au dreptul de a desemna, de asemenea, cate doi membri in acest Consiliu de Administratie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: