Anul 2015: euro versus leu. Care este raul cel mai mic?

Data publicarii: 14-05-2010 | Finante-Banci

Daca nu vom trece la moneda europeana peste 5 ani, va trebui sa ne asteptam la rate mai mari la banca. In schimb, daca reusim aderarea, alte riscuri pandesc populatia Romaniei.

Leul va ramane si dupa 2015 moneda Romaniei, cred oamenii de afaceri din tara, dupa ce Comisia Europeana a publicat raportul de convergenta. In aceste conditii, intarzierea aderarii la Euroland se traduce la romani prin rate mai mari, mai putine locuri de munca, in principiu costuri ridicate.

"O buna parte dintre oameni vor avea probleme financiare, dar si bancile, daca ne referim la creditare. Cu toate acestea, daca ducem grija oamenilor si nu a economiei nationale, ar trebui sa implementam legea falimentului personal", a declarat Matei Paun, managing partner la BAC Investment Bank.

Desi este de acord ca multi vor avea de suferit de pe urma unei astfel de masuri, considera ca trebuie create premisele unei relansari economice. Acesta spune ca ratarea tintei pentru aderare are si puncte bune, dar si rele. Per total, va trebui sa ne asteptam la costuri de finantare mai ridicate, fapt care se va vedea in credite, dar si un acces pe pietele internationale limitat. Mai mult, nici investitorii nu vor mai parea atat de interesati de Romania.

"Ca un prim avantaj, am putea profita de o devalorizare mai competitiva a monedei, dar si de disciplina impusa de Frankfurt, daca noi nu ne putem gestiona singuri", mai spune specialistul in investitii.

Tot ca un avantaj va putea fi vazut si faptul ca nu vor creste cheltuielile pentru produse asa cum s-a intamplat in Grecia cand aceasta a aderat la Zona Euro. Echivalarea nu s-a produs in totalitate, asa ca peste noapte unele produse au ajuns sa fie de doua- trei ori mai scumpe, in timp ce salariile au ramas la fel.

Va trebui sa dam 5 lei pentru un euro

In viziunea acestuia, o devalorizare competitiva ar insemna una constanta, pentru o perioada de un an, in care moneda nationala sa se deprecieze cu 20%. Asta ar insemna ca euro sa ajunga la 5 lei.

"Daca tinem leul la un curs stabil, nu facem decat sa avem importuri ieftine si exporturi scumpe. Problema este ca oamenii cu putere de decizie au o alta viziune", mai spune el.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: