Euro, aproape sa egaleze dolarul

Data publicarii: 17-05-2010 | International

Cotatia monedei europene a ajuns la cea mai mica valoare din ultimele 19 luni si ar putea ajunge chiar si sub echivalentul dolarului. Comisarul European Ollie Rehn sugereaza statelor din zona euro sa nu apeleze la ajutorul in valoare totala de 750 de miliarde de euro.

Valorea monedei unice europene continua sa piarda teren si a finalizat saptamana trecuta la o cotatie care nu a mai fost atinsa in ultimele 19 luni, respectiv 1,23 dolari.

Exista temeri ca pachetul de ajutor de 750 de miliarde de euro pentru statele care au adoptat aceasta moneda le va tranti, de fapt, inapoi in recesiune, relateaza "The Sunday Times".

Ollie Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, a alimentat temerile care au inconjurat zona euro in ultimul timp, spunand ca pachetul de ajutor ar trebui sa fie atat de neatactiv incat nicio tara sa nu-si doreasca sa se foloseasca de el.

"Este necesar sa ne pregatim pentru cel mai pesimist scenariu", a spus Rehn. "Mecanismul trebuie facut atat de netractiv, incat niciun lider european sa nu apeleze la el", a adaugat el.

Mai mult, oficialul european a continuat cu o declaratie destul de riscanta in ceea ce priveste modul in care pietele financiare ar putea reactiona la aceste afirmatii: "Uniunea Europeana trebuie sa aiba o strategie de iesire prin propriile masuri impotriva crizei".

Rapoarte pesimiste

Un raport al bancii de investitii UBS, realizat la finele saptamanii trecute, arata ca apetitul pentru detinerile in euro in randurile institutiilor private si ale managerilor de rezerve valutare oficiale este in scadere.

"Pachetul de 750 de miliarde de euro pentru suportul zonei euro nu este suficient pentru a indeparta vartejul creat in jurul acestei monede. Acest lucru sugereaza ca declinul euro va continua", spune Mansoor Mohiuddin, de la UBS.

Institutia bancara estimeaza ca euro va scadea de la cotatiile curente de 1,23 dolari la 1,10 anul viitor, dar ia in calcul si posibilitatea de a cobori mai mult decat atat, la paritatea dolarului sau chiar mai jos.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: