Marea Britanie a ramas fara bani in Trezorerie

Data publicarii: 18-05-2010 | International

Facturi de miliarde de lire ascunse, contracte costisitoare, bonusuri pentru functionarii publici, sunt doar cateva dintre mostenirile financiare pe care noul guvern conservator britanic le-a primit de la laburisti. Finantele engleze arata ca un camp minat.

Noul Secretar General al Trezoreriei Marii Britanii, David Laws, a gasit in prima zi de munca un bilet de la predecesorul sau: "Ma tem ca trebuie sa va anunt ca nu mai sunt bani", informeaza Times.

"Cand am ajuns la birou am gasit o scrisoare de la fostul secretar, cu niste sfaturi, am presupus eu, despre cum sa ma comport in lunile urmatoare. Din nenefericre, cand am deschis-o era scrisa o singura propozitie, Draga Secretarule Sef, ma tem ca trebuie sa va informez ca nu au mai ramas bani, ceea ce este adevarat, dar mult mai putin folositor decat speram".

Scrisoarea, pe care laburistul Liam Byrne, a vrut-o a fi amuzanta, nu il va ajuta pe succesorul sau liberal-democrat sa reduca defictul bugetar de 163 de miliarde de lire.

Noul guvern britanic a acuzat duminica laburistii ca au desfasurat o "politica a pamantului parjolit" inainte de alegerile generale, lasand in urma facturi ascunse de miliarde de lire sterline.

"Gaurile negre" lasate in urma de laburisti, printre care se numara contracte pentru construirea de scoli in valoare de 420 de milioane de lire, ar putea duce fie la o reducere drastica a cheltuielilor publice, fie la o crestere a taxelor, au avertizat ministrii conservatori.

"Ma tem ca multe vesti proaste in legatura cu finantele publice au fost ascunse si pastrate pentru noul guvern. Scheletii incep sa iasa din dulap", a spus secretarul pentru afaceri Vince Cable.

Astfel, noul cabinet ar fi descoperit contracte despre care nu se stia nimic si numeroase promisiuni de plata. "Sunt unii care se tem ca cifrele lasate de fostul guvern nu corespund", a explicat ministrul de cabinet Francis Maude.

La randul sau, ministrul pentru universitati, David Willetts a subliniat ca laburistii au lasat in urma "un camp minat".

Miliarde de lire sterline au fost promise inainte de alegeri, pentru a creste sansele laburistilor la urne si a sabota urmatorul guvern, spun critici ai fostului premier Gordon Brown.

"A existat o intelegere intre ministri si oficialii civii pentru a semna cat mai multe contracte posibil inainte de alegeri", a povestit un fost ministru laburist.

"Atmosfera a fost 'distrugeti toate drumurile, ardeti granarele, nu lasati nimic pentru conservatori'", a marturisit si un fost consilier la departamentul pentru scoli.

Printre aceste contracte semnate cu putin timp inainte de alegeri se numara un program pentru avioane de alimentare in zbor, al carui cost, de 13 miliarde de lire sterline, "i-a uimit" pe ministri.

De asemenea, contractele in valoare de miliarde de lire sterline pentru scoaterea din uz a centralelor nucleare vechi nu ar fi fost inregistrate corect in buget, potrivit noului guvern.

Printre alte gesturi extravagante s-a numarat acordarea a numeroase bonusuri functionarilor publici.

Aceste dezvaluiri au intervenit in conditiile in care cancelarul George Osborne se pregateste sa anunte reduceri bugetare de sase miliarde de lire sterline, pentru a scadea deficitul.

Realitatea.net