Euro, in cea mai neagra perioada din ultimii 4 ani

Data publicarii: 18-05-2010 | International

Moneda unica europeana s-a prabusit ieri-dimineata la cel mai mic nivel din ultimii patru ani fata de dolar, pe fondul temerilor investitorilor privind instabilitatea zonei euro, amenintata de indatorarea excesiva a statelor membre, dar si al actiunii speculatorilor. Euro a fost cotat la 1,2234 dolari la Tokyo, dupa care si-a revenit si a urcat usor in urmatoarele ore, potrivit Reuters.

Perspectivele pareau mai fericite in urma cu o saptamana, cand UE a anuntat acordul privind instituirea pachetului de 750 de miliarde de euro pentru sustinerea statelor din eurozona care se confrunta cu probleme financiare grave.

Vineri insa, moneda unica isi incepuse deja coborarea, dupa ce masurile de austeritate anuntate de Spania si Portugalia au alimentat temerile privind reducerea consumului si subminarea cresterii economice in regiune.

Problema competitivitatii

Duminica, cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat ca pachetul financiar pus la dispozitie de UE si FMI este o masura buna, dar a avertizat ca Europa are nevoie de eforturi suplimentare.

"Am reusit doar sa castigam timp pentru a reduce diferentele in competitivitate si deficite bugetare dintre statele Zonei Euro. Daca ignoram pur si simplu aceasta problema, nu vom putea calma aceasta situatie", a spus Merkel.

Integral in Evenimentul Zilei