Cum vor evolua preturile caselor in 2010

Data publicarii: 18-05-2010 | Imobiliare

Finele anului in curs ar putea reprezenta sfarsitul perioadei de ieftinire a locuintelor, care dureaza de aproape doi ani.Intervalul ianuarie-aprilie a adus o incetinire a ritmului de scadere a preturilor proprietatilor imobiliare, indiferent ca vorbim de apartamente, case sau terenuri.

In a doua jumatate a anului, preturile locuintelor si ale terenurilor s-ar putea stabiliza, deoarece actualele valori ale acestora sunt considerate, atat de agentii imobiliari, cat si de dezvoltatori si vanzatori persoane fizicie, drept la un prag minim, sub care nu mai pot scadea.

"Daca vorbim de locuintele noi, este de asteptat ca pretul acestora sa nu mai scada semnificativ. Deja dezvoltatorii vorbesc despre faptul ca alte ieftiniri i-ar aduce in situatia de a nu-si mai recupera nici macar investitia, in timp ce companiile care au construit cu credite de la banci ar ajunge in imposibilitatea returnarii imprumuturilor", spune Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea.

In acelasi timp, tot mai multi proprietari persoane fizice, care si-au manifestat in ultimele luni intentia de a vinde locuinta detinuta, veche sau noua, au renuntat la idee din cauza ofertelor de pret primite, considerate mult prea scazute, adauga consultantul. Pe de alta parte, masurile propuse de Guvern de reducere a subventiilor pentru intretinere va face ca tot mai multi romani sa nu isi mai permita sa locuiasca la bloc si sa incerce sa vanda. Unii analisti imobiliari considera ca, in acest mod, oferta de apartamente de pe piata va creste si preturile ar mai putea scadea si in primul trimestru din 2011.

Integral in Adevarul