Firmele vor iesi singure din criza

Data publicarii: 19-05-2010 | Afaceri

Economistii ii avertizeaza pe patronii firmelor private ca masurile statului pentru sustinerea mediului de afaceri sunt o iluzie. Ceea ce a intreprins statul pentru a ajuta firmele nu are rezultate, iar ceea ce a promis inca nu a facut, asa ca oamenii de afaceri trebuie sa se descurce singuri.

Principala cale de a iesi din situatia in care se afla firmele este sa se bazeze pe fortele proprii si nu pe masurile de sustinere a mediului de afaceri adoptate de autoritati. Mai mult, unele dintre initiativele guvernamentale au avut chiar efecte adverse asupra firmelor, arata Gabriel Biris, partener al societatii de avocatura Biris Goran.

"Codul Fiscal nu are cum sa ajute IMM-urile sa treaca mai usor peste criza", a spus Biris la seminarul "Mediafax talks about SMEs". Avocatul a enumerat o serie de masuri care au fost adoptate sau urmeaza sa fie promovate de autoritati, dar care nu au produs rezultate asteptate sau chiar au avut efecte adverse. Impozitul minim, spre exemplu, a fost "o declaratie de neputinta a administratiei de a colecta", a spus Biris.

Reducerea dobanzilor, o "simulare de raspuns"

Reducerea dobanzilor de intarziere la plata este catalogata de avocat ca fiind "o alta simulare de raspuns" a autoritatilor la cererile mediului de afaceri. In opinia sa, reducerea acestor dobanzi, dublata insa de introducerea unor penalitati de intarziere, nu incurajeaza si nici nu ajuta contribuabilii care au probleme pe termen scurt sau mediul de afaceri.

In fine, Biris atrage atentia si asupra scutirii de impozit pe profitul reinvestit, facilitate care "ar trebui folosita cu grija, pentru ca are impact pe cash-flow-ul imediat".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: