Salarii nesimtite in varianta europeana

Data publicarii: 21-05-2010 | Actualitate

In timp ce cetatenii europeni sunt nevoiti sa se impace cu masurile de austeritate impuse de Uniunea Europeana si de organizatiile financiare internationale pentru reducerea deficitelor, deputatii europeni au convenit sa isi mareasca banii alocati pentru cheltuieli cu angajatii, relateaza Euobserver.com. 

Membrii Parlamentului European au declarat marti la sesiunea plenara de la Strasbourg ca aceste majorari au fost necesare pentru a face fata muncii suplimentare depuse pentru elaborarea Tratatului de la Lisabona, care a intrat in vigoare de la 1 decembrie 2009.

Inaintea aprobarii raportului prezentat de deputatul social-democrat slovac Vladimir Manka privind suplimentarea bugetului PE pentru anul 2010, cu 9,4 milioane euro, plenul a anuntat ca aceasta majorare este necesara pentru indeplinirea responsabilitatilor aditionale si pentru a face fata volumului de munca mai mare. Banii pot fi folositi doar pentru a creste salariile persoanelor din staff sau pentru a face angajari.

17.540 euro pe luna pentru staff

Bugetul alocat pentru angajatii fiecarui membru al Parlamentului European era de 17.540 euro pe luna,  inainte de orice majorare. Unii deputati sustin ca aceasta decizie ar putea naste multe intrebari. "Este o perioada dificila pentru a cere oameniilor care nu fac parte din Parlament sa accepte o astfel de crestere, dar exista multe lucruri care trebuie facute legate de Tratatul de la Lisabona", a declarat Mairead McGuinness, membru al PE din partea Irlandei.

Doar cu o zi inainte, la Bruxelles, o parte dintre ministrii de Finante ai statelor din Uniune s-au opus  cererii Comisiei Europene de a majora bugetul din 2011 cu 6 puncte procentuale. George Osborne, ministru de Finante britanic, a afirmat ca este clar ca majorarea nu va fi acceptata. Cu toate acestea, ministrii de finante au adoptat bugetul rectificat pe 2010 al PE, care permite cresterea cheltuielilor fara dezbateri.

Integral in Curierul National