Care sunt conditiile sa primesti o Prima Casa noua

Data publicarii: 21-05-2010 | Finante-Banci

In asteptarea normelor guvernamentale, bancile pregatesc deja propriile reguli pentru acordarea de credite de constructie cu garantia statului. Bancile locale au inceput deja sa elaboreze procedurile pentru acordarea de credite destinate constructiei de locuinte prin Programul "Prima Casa", inclusiv constructia in asociere cu mai multe persoane. Deocamdata insa, aceste produse nu sunt operationale pentru ca autoritatile nu au emis inca normele de aplicare.

"Exista deja Hotararea 324/2010 care a intrat in vigoare in aprilie. Ea reglementeaza partial acordarea de finantari pentru constructia de locuinte, insa nu este suficienta. Asteptam ca Guvernul sa emita o noua hotarare cu normele de aplicare", spun reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor.

Legea permite si construirea in regim de asociatie, formata din cel putin 7 beneficiari. In acest caz, fiecare beneficiar in parte va solicita cate un credit de la banca. In plus fata de cerintele expuse mai jos, beneficiarii vor trebui sa incheie un contract autentificat de constituire a asociatiei si vor desemna un reprezentant care sa obtina, in numele tuturor, actele necesare.

In cazul constructiei prin asociere, limita maxima a fiecarui credit este 75.000 de euro, fata de 70.000 de euro, cat este in cazul construirii in nume propriu. La ghiseele bancilor, clientii au putine sanse sa se lamureasca. "Cum asa, sa ia credit sapte persoane?!?", intreaba mirat un ofiter de credit. "Stati sa sun in centrala" sau "Am primit normele abia azi-dimineata", spun altii. Totusi, nici o banca nu poate angaja credite in lipsa unor reguli definitive. Principala problema o constituie forma in care statul va institui ipoteca pe constructia viitoare. O parte din pasi pot fi insa parcursi de acum, pentru a scurta timpul de asteptare dupa aparitia normelor.

Integral in Romania Libera