Peste 15.000 de persoane isi cauta job de client misterios

Data publicarii: 21-05-2010 | HR/Cariere

Numarul CV-urilor depuse pentru o oferta de catre cei in cautarea unui loc de munca este in crestere, in conditiile in care si somajul urmeaza acelasi trend. In trimestrul I din 2010, aplicatiile au crescut cu 15% fata de ultimul trimestru al anului trecut pe site-ul bestjobs. Peste 15.000 de CV-uri au fost depuse pentru o oferta de asistent director si pentru postul de client misterios. Cele mai multe locuri de munca se gasesc in productie si vanzari.

In conditiile in care rata somajului este de 8,07%, concurenta pentru un loc de munca este tot mai mare, mii de persoane concurand pentru un singur loc de munca. "In perioada ianuarie-martie 2010 s-a simtit o crestere semnificativa fata de perioada octombrie-decembrie 2009 a aplicantilor la locurile de munca de pe site-ul bestjobs.ro.  Numarul aplicantilor a crescut cu 15% fata de sfarsitul anului 2009, tot mai multi oameni cautandu-si  un loc de munca", a declarat pentru "Financiarul" Amy Thera, coordonator PR si Evenimente la Neogen, care gazduieste site-ul bestjobs. Pana in prezent, in 2010 cele mai multe CV-uri au fost depuse pentru posturi precum asistent director sau client misterios. Pentru pozitia de asistent director, 15.745 de persoane si-au depus CV-ul, pentru client misterios (mystery shopper - engl.) au fost 15.366 de aplicatii, pentru agent vanzari in domeniul auto au concurat 12.115 persoane, pentru pozitia de "assistant administrator" s-au "batut" 11.613 persoane, iar pentru postul de sofer cu experienta au concurat nu mai putin de 10.911 persoane. Postul de asistent director mentionat presupunea mentinerea relatiei cu partenerii actuali, urmarirea dezvoltarii de noi parteneriate si participarea la realizarea materialelor si a campaniilor de promovare si comunicare. Clientul misterios are printre atributii sa viziteze sub acoperire un anumit magazin, fara sa se deconspire, sa efectueze cumparaturi dupa un anumit scenariu si, in urma vizitei, sa completeze un raport intr-un sistem online.

In industria alimentara si educatie, numar redus de oferte

In prezent, cele mai multe oferte de munca sunt in vanzari si in productie. "In acest moment, domeniul care se detaseaza clar din perspectiva ofertei de joburi este cel al vanzarilor, unde sunt cautati atat juniori, cat si profesionisti mid-level si senior-level. Urmatorul domeniu de activitate  cu o oferta bogata de joburi este cel de software/tehnologii. Urmeaza, aproape la egalitate daca ar fi sa facem un top al numarului de joburi propuse pe site-ul bestjobs. ro, domeniile comert, inginerie si serviciu clienti", a explicat Thera.

La compania de recrutari Manpower, domeniile cele mai solicitate de catre cei care isi cauta un loc de munca sunt in productie, inginerie, vanzari, economic-financiar si IT. Totusi, se observa faptul ca ofertele de angajari sunt aproximativ pe aceleasi domenii: productie, logistica-transporturi, vanzari si inginerie, dupa cum a aratat Eliza Nechifor, coordonator Marketing si Comunicare la Manpower. Daca in productie si vanzari sunt cele mai multe locuri de munca, la polul opus, cu un numar redus de oferte, se afla domenii precum industria alimentara, educatie si training, restaurante, resurse umane si psihologie. Pe site-ul ejobs.ro, cele mai multe anunturi ale companiilor sunt in vanzari (5.278 de oferte), pentru customer/client service (2.665), in marketing si cercetari marketing (2.082) si in transporturi, distributie si depozitare (1.673 de locuri de munca disponibile).

Cele mai importante site-uri online de recrutari pun la dispozitie peste 10.000 de posturi in tara, dar si mii de posturi in strainatate. De la inceputul crizei, numarul proiectelor de recrutare a scazut foarte mult, cu pana la 60% fata de 2008. Ca pozitii de recrutare, au scazut cele de middle management si au ramas cele de top management, in principal fiind vorba despre inlocuiri acolo unde managerul nu a facut fata provocarilor. Directorul companiei de recrutari Business Intelligence Alliance (BIA), Cristian Gheorghe, arata intr-un interviu acordat Financiarul ca, in prezent, foarte multe recrutari se fac si in domenii precum farma si electronice.

Integral in Financiarul