Daca dolarul va egala euro, o vom simti in preturi

Data publicarii: 21-05-2010 | Finante-Banci

Criza din Grecia, dar mai ales cea mondiala ar putea aduce in viitorul apropiat moneda americana la o valoare echivalenta cu cea a euro, spun analistii. Daca paritatea dintre cele doua monede ar fi de 1 la 1, ne putem astepta ca, per total, in zona euro sa fie o scadere a valorii productiei industriale, asa cum se intampla in acest moment in Germania, spune Dan Bucsa, economist senior la Bancpost.

"Daca dolarul continua sa se aprecieze, vom vedea un val de ieftiniri ale exporturilor. Este normal ca dolarul sa se aprecieze, avand in vedere ca economia americana va iesi din criza inaintea Europei", mai spune analistul. Ca un aspect negativ, el sustine ca inflatia importata se va resimti in preturi.

Un euro slab ne multumeste

Potrivit lui Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, Europei ii prieste destul de bine o moneda slaba in aceasta perioada, pentru ca va influenta destul de mult exporturile. In acest sens, si noi vom putea cumpara mai ieftin, dar vom si vinde ceva mai ieftin in afara.

"Pentru noi, ca tara din afara zonei euro, impactul se va simti pe energie, desi in mod normal nu ar trebui, pentru ca noi inca mai avem resurse si nu depindem atat de mult de altii precum alte tari", declara Lucian Anghel. El considera ca cel mai important lucru in acest trend este ca fluctuatia sa nu fie prea puternica.

Dupa ce Europa va iesi si ea din criza, cursul va intra intr-un nou palier de stabilitate. Conform unui studiu realizat de Citi Bank, paritatea euro/dolar a ramas destul de apropiata de nivelul vazut ultima oara imediat dupa esecul Lehman Brothers in octombrie 2008 (1,2330 dolar/ euro) si din nou cand indicele S&P500 a atins un minim in martie 2009 (1,246 dolar/euro).

Integral in Evenimentul Zilei