Jumatate dintre cremele de protectie solara ar putea accelera dezvoltarea cancerului

Data publicarii: 25-05-2010 | Lifestyle

AOL News sustine ca a intrat in posesia unor documente si declaratii care arata ca Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americana care controleaza, intre altele, toate produsele medicamentoase si cosmetice de pe piata, cunostea de mai bine de zece ani pericolul pe care aceste creme il reprezinta pentru consumatori, dar nu a avertizat publicul asupra lui, scrie Gandul.

FDA neaga insa acest lucru. Studiul care sustine ca lotiunile solare ar ajuta celulele canceroase sa se dezvolte a fost realizat de Environmental Working Group (EWG), o organizatie ecologista specializata in cercetari legate de mediu si produse toxice.

Potrivit cercetarii, amintitele creme te pot feri de arsurile solare.

Dar nu te poti baza pe ele atunci cand vine vorba sa impiedice razele ultraviolete sa-ti distruga celulele epiteliale si sa produca tumori sau leziuni. In raportul anual catre consumatori, EWG sustine ca doar 39 dintre cele 500 de produse examinate pot fi considerate sigure si eficiente. Specialistii sunt nemultumiti de prezenta oxybenzonului in compozitia cremelor, o substanta care penetreaza pielea si intra in sange.

Oamenii de stiinta ii reproseaza acesteia faptul ca este responsabila de producerea radicalilor liberi si ca este un potential cancerigen.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: