Isarescu: Orice criza este un prilej neplacut pentru trieri

Data publicarii: 27-05-2010 | Economie

Orice criza este un prilej neplacut pentru a se face trieri, desi cei triati sunt galagiosi, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la un seminar pe tema intermedierii financiare.

'Am facut un pas inainte in a intelege in toata complexitatea sa problematica pe care trebuie sa o rezolvam in perioada urmatoare. Un lucru pe care l-am remarcat este cresterea creditului, sau descresterea cresterii, care a fost evidenta.

A fost o dinamica din ce in ce mai scazuta, pana la cote zero sau cu minus in fata, dar ca stoc, acesta a ramas la nivelul din 2008, anul declansarii crizei.

Economia a scazut cu cateva procente bune. S-a schimbat ponderea creditarii intre sectoare, s-au triat debitorii, era normal, orice criza este un prilej neplacut pentru a se face aceste trieri', a afirmat Isarescu.

De asemenea, oficialul BNR a adaugat ca in sectorul bancar au loc trieri.

'Bancile, chiar daca in anumite perioade largesc clasa de triere si acolo mai intra proiecte mai putin viabile, neviabile, ulterior fac aceste trieri. Este un efort masiv, care face parte din insanatosirea economiei. Trebuie incurajat.

Cei care sunt triati nu vor aplauda acest lucru, sunt galagiosi.

Cei care trec examenul il trec cu o mangaiere pe crestet, dar nu in sens pozitiv. Daca nu are loc o schimbare de stindard, are loc oricum o echilibrare intre lupta pentru cota de piata, concurenta si prudenta. Bancile se vor bate mereu pentru un echilibru intre aceste doua', a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a catalogat caderea bancilor drept un 'act sangeros'.

'Activitatea bancara nu este caritabila. Un bancher nu este caritabil cand vine vorba de bussiness. Este bine sa amintim ca activitatea bancara este una probabilistica, cu risc ridicat. Oricand, un bancher dace triplusalt si cand se prabuseste este un act sangeros', a spus Isarescu.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: