Forbes: Clasa de mijloc, la limita saraciei

Data publicarii: 28-05-2010 | Economie

Dupa ce reusise sa se formeze cu greu, patura de mijloc se afla in pericolul dezintegrarii. Masurile economice luate de guvern, lipsa oricarei perspective si degradarea nivelului de trai apropie clasa medie de limita de jos a piramidei sociale si o imping spre emigrare.

Scaderea salariilor bugetarilor de la 1 iunie cu 25% si a pensiilor cu 15% se va rasfrange asupra clasei de mijloc. Veniturile mai mici ale populatiei atrag, de la sine, un consum mai mic si deci o scadere a activitatii in mediul privat.

"Prevad ca masurile luate, aparent doar la nivelul bugetarilor si al pensionarilor, vor duce la disparitia multor intreprinderi mici si mijlocii,pentru ca nu vor mai avea mediul in care sa functioneze", considera profesorul de economie Mircea Cosea.

In plus, fara un sprijin intern, micii intreprinzatori vor fi si mai vulnerabili in competitia de pe piata europeana. La toate acestea se adauga si anuntata reducere a indemnizatiei pentru cresterea copilului, care loveste tot in clasa de mijloc, "costul copilului" fiind cel mai puternic resimtit la mijlocul piramidei sociale.

Economia si implicit clasa de mijloc au crescut pe creditare si consum si s-au prabusit cand cele doua segmente nu au mai functionat. Diminuarea salariilor, reducerea numarului de angajati cu aproximativ un milion in ultimii doi ani si cresterea ratei somajului la 8,4% au dus la o scadere a consumului populatiei cu 8,3% in 2009. Asta dupa ce, un an mai devreme, inregistrase o crestere de 6,1%.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: