Regele fraudelor cu TVA actioneaza la bancomate

Data publicarii: Astazi, 02-06-2010 | Finante-Banci

Samir Spranceana este acuzat de folosire de carduri false. Controversatul om de afaceri a fost retinut de mascati, la Cenad-Timis, in timp ce incerca sa plece din tara. Dupa retinerea lui, DIICOT Craiova a efectuat mai multe perchezitii in Banie.

Mascatii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate i-au saltat pe Spranceana si pe alti doi barbati si i-au urcat intr-o duba cu directia Craiova, pentru a fi audiati.

Potrivit procurorilor, afaceristul craiovean era filat de cateva zile, existand informatia ca urmeaza sa paraseasca Romania. Anchetatorii sustin ca Samir Spranceana a fost retinut in urma unor informatii care il plaseaza intr-un dosar de frauda si folosire de carduri false.

In acest timp, procurorii DIICOT Craiova coordonau perchezitii in patru locuinte din Craiova, intre care si locuinta lui Samir Spranceana din centrul Baniei. Surse din ancheta spun ca procurorii au descoperit in urma perchezitiilor mai multe carduri false si aparate de copiere a datelor, "tip pisicuta", folosite de reteaua de fraude informatice.

Flavius Cristea, procuror DIICOT Craiova, a confirmat implicarea afaceristului intr-o retea de falsificatori de carduri:

"In acest caz sunt audiate patru persoane, printre care si Samir Spranceana, iar acuzatia este de falsificare de carduri. La perchezitia efectuata la domiciliul acestuia a fost gasit un laptop cu informatii incriminatorii pe care se cauta dovezi impotriva omului de afaceri. Samir se afla de un an in vizorul DIICOT Craiova".

Specializat in fraudarea statului

Afaceristul craiovean, alaturi de alte sase persoane, a fost arestat in martie 2006 in urma emiterii unui mandat de catre magistratii Tribunalului Bucuresti. Cei sapte erau acuzati de constituirea unui grup infractional organizat in scopul obtinerii unor rambursari ilegale de TVA in valoare totala de aproape 18 milioane de euro, bani obtinuti de la Directia de Finante Dolj in perioada iulie 2003-octombrie 2004.

Spranceana s-a prezentat, in mod repetat, la DGFP Dolj, cu documente financiar-contabile care atestau achizitionarea de mijloace fixe si de utilaje de la mai multe societati comerciale, obtinand astfel sume imense din returnari de TVA.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus la acea vreme punerea in miscare a actiunii penale fata de cei sapte, liderul grupului, Samir Spranceana, fiind acuzat de inselaciune, complicitate la inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals in declaratii, spalare de bani si crima organizata.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: