Cat de profitabile sunt economiile pentru copii

Data publicarii: Astazi, 02-06-2010 | Finante-Banci

Din ce in ce mai multi romani apeleaza la produsele de economisire destinate copiilor, pentru ca le ofera castiguri mai bune decat produsele clasice, cu costuri minime. In plus, pe langa dobanzile cu pana la un punct procentual mai mari, copiii primesc de la banci si diferite cadouri, gen bani, jocuri sau servicii medicale la clinici private, unele limitate la aceasta perioada.

De regula, aceste produse de economisire au costuri reduse, operatiunile nefiind taxate, cum sunt deschiderea contului, depunerile si incasarile. Unele produse expira la implinirea varstei de 14 ani si se prelungesc automat pana la 18 ani prin planuri similare de economisire.

Raiffeisen Bank, de exemplu, ofera o dobanda fixa de 7,5% pe an pentru depozitul in lei pentru copii, la o suma minima de 150 de lei, respectiv 3,5% pe an in cazul depozitului in euro, la o suma de cel putin 200 de euro, ambele valabile in cadrul planului de economii "Crestem impreuna".

Cu alte cuvinte, la 1.000 de lei depusi, beneficiarul va primi dupa un an 75 de lei, respectiv 35 euro pentru 1.000 de euro economisiti. "Am continuat sa inregistram si in 2010 cresteri pe produsele de economisire, aceasta evolutie fiind rezultatul implementarii unui mix de produse adecvat nevoilor fiecarui segment de clienti, dar si a programelor de educare adresate acestora prin seria ABCdar bancar", a declarat pentru Gandul Anca Nutiu, managerul departamentului de economisire in cadrul Raiffeisen.

In plus, banca pune la bataie luna aceasta 9.000 de jocuri puzzle in valoare de 26,3 lei bucata, in cadrul unei campanii promotionale care ii recompenseaza pe copiii ai caror parinti fac depozite in luna iunie. Exista insa si o conditie pentru a primi darul: copilul nu poate avea mai mult de 14 ani.

Conturi curente pentru economiile copiilor

Majoritatea bancilor merg insa pe varianta conturilor de economisire pentru copii, mult mai flexibile pentru ca permit depuneri si retrageri de bani oricand. La Alpha Bank, produsul se cheama Alpha Dream si este valabil atat in moneda nationala cat si in euro si dolari, cu dobanzi de 7,5%, respectiv 3,25% si 2% pe an. In fiecare an, in luna iunie si pana la implinirea varstei de 18 ani, banca le ofera clientilor dublul dobanzii pentru sumele din cont, daca acesta are o vechime de minimum noua luni. Tot in aceasta perioada, beneficiarii minori ai acestui produs au parte de servicii medicale gratuite la clinci private din toata tara, timp de cel mult sase luni, in functie de suma economisita.

Cont de economisire pentru cei mici are si BRD, prin produsul AtuStart, cu dobanzi (fixe pentru fiecare trimestru calendaristic) de 6,25% pe an la lei, respectiv 2,25% la euro si 1,75% la dolari. In plus, la deschidere, banca depune in contul copilului 20 de lei sau 5 euro/dolari, in functie de moneda. Economii pentru cei mici se pot face si la ING Bank, la o dobanda de 10% pe an (formata din 8% pe an - dobanda lunara plus 2% pe an - dobanda trimestriala).

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: