Casele executate silit, mai ieftine de la a treia licitatie

Data publicarii: 02-06-2010 | Finante-Banci

Bancile gasesc cu greu clienti pentru imobilele pe care le vand pentru a-si recupera creantele. Din disperare, acestea sunt dispuse sa accepte si 35% din pretul la care a fost evaluata casa.

O vila de 250 mp utili, din zona Colentina, din Capitala, se va vinde si cu un pret de 400.000 de lei, daca nu se va gasi un cumparator mai generos, in timp ce un apartament de doua camere de pe bulevardul Kogalniceanu are un pret de pornire de 34.000 de euro. Imobilele scoase la licitatie a treia oara au preturi cu adevarat scazute, pentru a-si gasi, in sfarsit, clienti.

Specialistii spun ca, in conditiile in care piata scade incontinuu, preturile enuntate la prima licitatie sunt deseori mai mari decat cele practicate. In aceste conditii, cei care vor sa vanda cu adevarat trebuie sa lanseze o a doua licitatie, unde pretul scade cu 25%. Cu toate acestea, de multe ori nici a doua oara nu se realizeaza vanzarea.

"Este o problema legata de piata imobiliara. Prea putini cetateni sunt interesati acum de astfel de investitii", este de parere Marius Crafcenco, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania.

Preturile devin atractive abia la reducerea de 25%

Prima licitatie prezinta imobilul pe piata cu pretul rezultat in urma evaluarii. Astfel, un apartament de doua camere din Brasov costa 41.250 de euro, in timp ce o locuinta noua din Capitala, cu aceeasi suprafata, este scoasa la vanzare cu circa 88.000 de euro. In Alba-Iulia, pretul unui apartament de doua camere porneste de la 32.000 de euro.

Abia la a doua licitatie preturile devin atractive - un apartament de doua camere din Bucuresti nu s-a vandut la 53.200 de euro, astfel ca, la urmatorul termen de licitatie, pornirea se face de la circa 40.000 de euro.

Termenele la judecatorie, intinse pana la toamna

Multi clienti apeleaza la agentiile imobiliare in momentul in care nu mai vad nicio posibilitate sa-si salveze casa. Ei prefera s-o vanda inainte, mai ales daca au achitat deja cea mai mare parte a creditului. "Am avut un client care mai trebuia sa plateasca la banca 20.000 de euro. Si-a vandut apartamentul de trei camere, din centrul Capitalei, cu 80.000 de euro si a scapat de stres", spune Adrian Sischin, de la Re/max Romania.

Sute de imobile sunt in acest moment in proces de executare. Numarul lor ar fi insa aproape dublu daca instantele romanesti nu ar fi atat de aglomerate.

"Cererea de incuviintare pentru executare poate dura si sase sau chiar opt luni. In acest moment, termenele se intind pana in noiembrie", sustine Romeo Cosma, jurist la Cosma&Associates. Potrivit lui, multe banci renunta la executare, mai ales atunci cand trebuie sa scada pretul foarte mult. Cei interesati de achizitia de imobile scose la licitatie pot accesa atat site-urile bancilor, cat si alte site-uri de profil, ca executarisilite.ro sau executari.com.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: