Europa s-ar putea confrunta cu o noua criza bancara

Data publicarii: 02-06-2010 | International

BCE: In 2010, institutiile financiare ar putea avea pierderi de 90 mld. euro, iar in 2011 acestea se vor ridica la 105 mld. euro. Criza datoriilor suverane din regiune pune presiune pe sectorul bancar.

Banca Centrala Europeana a avertizat ca institutiile financiare din zona euro s-ar putea confrunta cu un nou val de credite neperformante, anul acesta si in 2011, pierderile ajungand la 195 miliarde euro. In plus, criza datoriilor suverane din regiune pune presiune pe sectorul bancar, potrivit Euobserver.com.

In raportul de Stabilitate Financiara, publicat luni, institutia cu sediul in Frankfurt estimeaza ca pierderile bancilor din zona euro vor ajunge la 90 miliarde de euro, in 2010, iar anul viitor acestea se vor ridica la 105 miliarde euro. Aceste rezultate negative vin in contextul in care, in 2009, pierderile au ajuns la aproximativ 238 miliarde euro.

Multitudinea de provocari cu care se confrunta companiile financiare din regiunile financiare sunt cauzate de dificultatile din piata imobiliara comerciala, de creditele neperformante care depasesc miliarde de euro, in contextul problemelor economice din Europa de Est, conform raportului.

Pierderile reflecta performanta economiei

"Ne vom confrunta cu un al doilea val de pierderi legate de creditele neperformante", a declarat vicepresedintele BCE, Lucas Papademos. "Acest lucru este de asteptat. Cu toate ca pierderile bancilor vor fi mai mici, acestea vor exista, ceea ce reflecta, pur si simplu, performanta economiei", a continuat acesta.

"Situatia din sectorul financiar s-a imbunatatit, tinand cont de consolidarea rezervelor de capital", a adaugat vicepresedintele Bancii Centrale Europene. "Dar, in acelasi timp, suntem constienti de provocarile viitoare, in special cu privire la finantele publice", a mai spus acesta.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: