Rosia Montana Gold Corporation obtine la ICCJ eliberarea a doua avize de catre Ministerul Mediului

Data publicarii: Astazi, 02-06-2010 | Mediu

ICCJ a decis, marti, irevocabil, sa oblige Ministerul Mediului sa emita doua avize si acorduri de functionare pentru barajele Cetate si Corna, propuse de RMGC in cadrul proiectului minier de la Rosia Montana, dupa ce recursul ministerului impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti a fost respins.

In februarie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea promovata in septembrie 2008 de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) impotriva Ministerului Mediului si a decis sa oblige institutia sa elibereze cele doua avize. Decizia instantei a fost atacata de Ministerul Mediului la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ca a decis, pe 1 iunie, irevocabil, sa respinga recursul ca nefondat. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi de catre completul de recurs de la instanta suprema.

Rosia Montana Gold Corporation a actionat in instanta Ministerul Mediului, avand ca baza refuzul ministerului de a emite acordul de functionare pentru barajele Corna si Cetate, pe care compania voia sa le ridice in cadrul proiectului Rosia Montana, potrivit unui anunt al companiei din septembrie 2008.

"Acest rezultat confirma opinia impartiala a expertilor si recunoaste ca proiectul nostru este unul viabil. Avem un proiect solid, care merita o evaluare corecta a tuturor componentelor sale", declara  oficialii companiei, potrivit unui comunicat remis miercuri NewsIn de catre RMGC.

"Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor (CONSIB), formata din experti romani si aflata in subordinea Ministerului Mediului, a aprobat inca din aprilie 2007 documentatia care a stat la baza emiterii acestor avize. Barajele Cetate si Corna propuse de RMGC in cadrul proiectului minier de la Rosia Montana au fost proiectate de compania Montgomery Watson Harza din SUA, lider mondial in constructia de baraje, in conformitate cu cele mai inalte standarde internationale in domeniu", potrivit aceleiasi surse.

De asemenea, Dragos Tanase, director general al RMGC, a declarat ca "in proiectul Rosia Montana, RMGC a propus masuri extrem de stricte de protectie a mediului si interventie in situatii de criza, mult mai stricte decat standardele existente acum in Europa si in Romania".

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este o companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31 %, Gabriel Resources - cu 80,46% si alti actionari minoritari - cu 0,23%. RMGC urmeaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, aducand beneficii importante economiei romanesti. In calitatea sa de mina model, Proiectul Rosia Montana va stabili un nou standard pentru mineritul aurifer responsabil, atat la nivelul  Uniunii Europene, cat si la nivel mondial.

Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada si listata la Bursa din Toronto, dedicata mineritului responsabil si dezvoltarii durabile a comunitatilor in cadrul carora isi desfasoara activitatea. Gabriel Resources este in prezent angajata in dezvoltarea proiectului minier de la Rosia Montana, in care detine o participatie de 80%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: