Tinerii si copiii sunt mai saraci decat pensionarii

Data publicarii: Astazi, 03-06-2010 | Actualitate

Copiii si tinerii formeaza grosul persoanelor defavorizate. Aceasta a fost concluzia analizei prezentate, ieri, in cadrul seminarului organizat de Societatea Academica Romana (SAR) - "Cinci mituri privind sistemul de pensii din Romania".

Rata saraciei persoanelor peste 65 de ani este de 16%, in timp ce pentru copiii intre 0 si 15 ani este de 22%. Cifrele indica o rata a saraciei de 33% pentru persoanele intre 25 si 50 de ani. Potri-vit statisticilor prezentate de organizatori, cheltuielile statului cu pensiile sunt de 7% din PIB, mai mari decat cele cu sanatatea si educatia la un loc.

Reducerea pensiilor cu 15% evita un colaps imediat, dar nu rezolva pe termen lung criza sistemului de pensii.  Prezent la discutii, prof.univ. Marian Preda (foto), decanul Facultatii de Sociologie din Bucuresti, a calificat drept "crime impotriva statului roman" deciziile politicienilor de a mari pensiile fara o justificare economica".

Prin sistemul "pensii contra voturi" s-a ajuns ca sistemul de pensii sa fie in colaps, a explicat specialisul. El a adaugat ca sistemul are nevoie de o restructurare urgenta pentru a nu impovara peste masura generatiile urmatoare. "Cei care vin dupa noi vor avea de platit nu numai pensiile pensionarilor de atunci, ci si imprumuturile pe care le facem noi astazi pentru a plati pensiile", a avertizat sociologul.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: