Piata meditatiilor: 320 de milioane de euro anual

Data publicarii: 08-06-2010 | Afaceri

Un studiu arata ca o ora de meditatie ajunge la 18 lei, iar cele mai mari tarife sunt in Bucuresti si in Dobrogea. Matematica, limba engleza si limba romana sunt disciplinele la care elevii cu varste cuprinse intre 6 si 19 ani fac cele mai multe meditatii.

O cercetare realizata de firma Daedalus Millward Brown si platita de Fundatia "Dinu Patriciu" arata ca 17% din totalul elevilor chestionati au facut meditatii anul acesta, un procent mai mic decat anul trecut, cand acesta a fost de 20%. Din punct de vedere al domiciliului, 7% din copiii care locuiesc in mediul rural au facut meditatii si 27% din cei care locuiesc in mediul urban.

Cifrele din studiu arata ca numarul elevilor care fac meditatii depaseste 600.000, dintre care 490.000 din mediul urban, iar 127.000 din mediul rural.

Liceenii fac mai multe meditatii

La engleza fac meditatii in special copiii din clasele I-IV, in timp ce la matematica si la limba romana merg la ore suplimentare elevii de la gimnaziu. Cercetarea mai arata ca, pe masura ce elevii inainteaza in invatamant si se apropie de Bacalaureat si de admiterea la facultate, ei incep sa faca meditatii si la chimie, fizica, biologie, istorie si limba franceza.

30 la suta din elevi fac meditatii cu profesorul pe care il au si la  clasa, in timp ce 60 la suta fac meditatii cu un alt profesor. Dintre cei care au ales sa faca meditatii cu profesorul de la clasa, 68,1% si-au justificat alegerea prin faptul ca acesta este un bun profesionist, iar 8,6% spera ca, astfel, profesorul va fi mai indulgent.

In general, meditatia dureaza doua ore, dar in cazul elevilor mai mici durata meditatiei este de aproximativ o ora. Studiul mai arata ca o ora de meditatie ajunge, in medie, la 18 lei. Lunar, cei mai multi bani de meditatii sunt dati de parintii din Bucuresti - 265 de lei/luna.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: