Frica lui Vladescu: Romania ar putea ajunge ca Argentina in 2000

Data publicarii: 08-06-2010 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a dezvaluit aseara la o dezbatere transmisa de de postul national de televiziune ca se teme ca Romania sa n-ajunga in situatia Argentinei, cazuta in colaps economic la inceputul anilor 2000. Ministrul a mai afirmat ca se uita foarte atent la o eventuala criza globala a alimentelor.

"Nu indraznesc sa ma gandesc la ce se va intampla daca masurile de austeritate nu trec. Nu vreau sa ma gandesc la asta. Am trece de la recesiune economica la criza economica. Am ajunge ca Argentina in anii 2000", a spus ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la TVR.

La sfarsitul anilor '90, Argentina a intrat in colaps economic din cauza unei datorii externe de 141 de miliarde de dolari, o suma pe care tara n-a mai putut-o onora. La inceputul anilor '90, Argentina trecea, cu girul Fondului Monetar International (FMI), la consiliu monetar, legandu-si moneda nationala - peso - de dolarul american.
Consiliul monetar presupune, printre altele, pastrarea echilibrului bugetar.

Din cauza anilor electorali, "utilizati" ca si in alte tari latine, cheltuielile bugetare au crescut foarte rapid si foarte mult, incurajand chiar un bubble de crestere economica. O schimbare in trendul economiei mondiale a lasat Argentina in fata investitorilor reticenti cu o datorie externa record si, ironia sortii, si, ulterior, fara sprijinul FMI (institutia a fost acuzata ca s-a retras din relatiile cu Argentina intr-un moment foarte prost). In consecinta, capitalurile au inceput sa iasa rapid din El Dorado-ul Americii Latine de la sfarsitul deceniului trecut.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: