Topul celor mai bogati oameni aflati in spatele gratiilor

Data publicarii: 09-06-2010 | International

O avere de cateva miliarde de dolari nu poate cumpara libertatea, scrie revista Forbes, care a intocmit o lista a celor mai bogati oameni din lume incarcerati sau cautati de politie.

10. Wong Kwong Yu

Catalogat drept cel mai bogat om din China in 2006, Wong Kwong Yu se afla in prezent in spatele gratiilor, dupa ce a fost condamnat, in urma cu cateva saptamani, la 14 ani de inchisoare, pentru dare de mita.

9. Thaksin Shinawatra

Un alt miliardar asiatic care are probleme serioase cu legea este fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra, acuzat de curand de terorism. Autoritatile de la Bangkok considera ca Shinawatra se afla in spatele revoltelor protestatarilor anti-guvernamentali, cunoscuti sub numele de "camasile rosii", care au durat mai bine de doua luni si au dus la moartea a 88 de persoane. Fostul premier a negat insa acuuzatiile care i se aduc.

8. Allen Stanford

Miliardarul american Allen Stanford este pe cale sa primeasca o condamnare mai lunga decat toate pedepsele celorlalti miliardari de pe lista Forbes luate la un loc. Astfel, el risca sa fie condamnat la 250 de ani de inchisoare, pentru ca a pus pe picioare un joc piramidal care a produs prejudicii de 8 miliarde de dolari. Sentinta in cazul lui Stanford va fi anuntata in 2005.

7. Calisto Tanzi

Miliardarul italian Calisto Tanzi a fost condamnat, in 2008, la 10 ani de inchisoare, fiind acuzat ca a facut bani din falimentarea cu buna stiinta a companiei Parmalat, pe care o detinea. Tanzi reusise sa-si puna la punct una dintre cele mai valoroase colectii de arta din lume, care numara picturi de van Gogh, Picasso si Modiliagni, care i-a fost insa confiscata dupa anuntarea verdictului.

6. Chey Tae-Won

Unii miliardari au revenit la pozitiile de conducere dupa ce si-au ispasit pedepsele. Este si cazul sud-coreeanului Chey Tae-Won, directorul companiei SK Group, care si-a reluat responsabilitatile dupa ce a petrecut sapte luni in inchisoare, in 2003. Chey Tae-Won a fost condamnat pentru frauda contabila.

5. Martha Stewart

Alti miliardari au reusit chiar sa-si sporeasca averile in timp ce se aflau in spatele gratiilor. Este si cazul Marthei Stewart, care a fost arestata in 2004 pentru ca a mintit autoritatile in legatura cu vanzarea unor actiuni la bursa. A stat inchisa sapte luni, iar dupa primele patru pretul actiunilor companiei pe care o detinea s-au dublat, astfel ca femeia de afaceri a iesit din penitenciarmai bogata decat intrase.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: