Bugetarii din Romania, pe locul patru in UE la capitolul salarii

Data publicarii: 09-06-2010 | Finante-Banci

La bugetul de stat sunt incasari mici, dar bugetarii romani contrazic criza. O comparatie facuta cu alte tari europene din regiune arata ca functionarii romani sunt pe locul patru, cu un venit mediu de 740 de euro, dupa cei din Ungaria, Polonia si Estonia. Cel mai prost castiga medicii romani.

Cele mai mari salarii le au bugetarii din Ungaria, cu o medie de 1057 euro. Bugetarii polonezi si cei estonieni primesc aproximativ 940 de euro, iar cei din Romania si Lituania 740 de euro. Ultimii sunt letonii si bulgarii, cu venituri de 726 si respectiv 398 euro.

De remarcat ca veniturile pe cap de locuitor in tari ca Letonia sau Lituania sunt mult mai mari decat in Romania, iar salariile bugetarilor romani nu sunt sustinute de incasari similare la buget.

Si in domeniul educatiei Romania plateste salarii asemanatoare cu cele din Lituania si Letonia. Insa cele mai mari lefuri sunt platite tot in Ungaria, iar Bulgaria
se afla din nou pe ultimul loc.

In domeniul sanatatii, cel mai mare venit mediu este in Estonia, de 765 euro. Romania se afla pe penultima pozitie cu 466 euro. Iar in Bulgaria, venitul mediu este de doar 336 euro.

In timp ce salariile bugetarilor din alte tari au scazut din cauza crizei, in Romania a fost invers, in ultimii doi ani s-au inregistrat cresteri.

De exemplu, in Letonia, venitul mediu inregistrat in primul trimestru din 2010 in sectorul administratiei publice a fost cu 20,3% mai mic, comparativ cu 2008, iar in Romania a fost cu 5,4% mai mare. Cea mai ridicata crestere a veniturilor din sectorul public s-a inregistrat in Bulgaria - 31,6%.

Integral in Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: