Europa: dupa falimentul financiar vine falimentul politic

Data publicarii: 10-06-2010 | International

In nordul Europei, populatia contesta masiv planurile de redresare economica si de reducere a deficitelor. Greve de proportii se anunta in toata Europa. Ca urmare a taierilor anuntate si a nemultumirii fata de salvarea Greciei, cancelarul Angela Merkel si aliatii liberali de la guvernare se prabusesc in sondaje.

Uniunea sindicatelor din sectorul public, Verdi, a chemat la proteste de amploare sambata, la Berlin si Stuttgart, pe fondul nemultumirilor fata de pachetul de austeritate prezentat la inceputul saptamanii de catre Guvernul german. Sindicatele acuza lipsa de perspective a planului de austeritate, ce prevede reducerea posturilor din sectorul public, restructurarea fortelor armate, precum si taierea unor suplimente si facilitati fiscale. Seful Verdi, Frank Bsirske, a declarat pentru ARD ca Guvernul a aruncat "cadouri de miliarde pentru lanturile hoteliere bogate" si acum incearca "sa recupereze banii pe spatele angajatilor din sectorul public si al somerilor".

Aluzia la lanturile hoteliere este un atac la adresa ministrului de Externe, Guido Westerwelle, criticat dur de mai mult timp pentru lobby-ul facut in favoarea unor scutiri de taxe pentru o serie de lanturi hoteliere, care au cotizat pentru liberali in campania de anul trecut. Aceste critici se reflecta si in sondaje, unde FDP a scazut in sondaje la doar cinci procente, fata de 14,6%, cat au castigat la alegerile din septembrie 2009.

Chiar daca CDU a castigat doua procente, ajungand la 32%, pe Angela Merkel o asteapta zile grele, cota ei de popularitate si aprobarea masurilor luate fiind tot mai reduse. Nici masura de renuntare la cresterile salariale pentru membrii Cabinetului adoptate luna trecuta nu a fost bine primita de populatie, mai ales ca decizia a fost luata in urma unor critici acerbe.

Integral in Adevarul