Reducerea comisionului de rambursare a imprumuturilor va relansa creditarea prin refinantare

Data publicarii: 11-06-2010 | Finante-Banci

Reducerea comisioanelor de rambursare anticipata (CRA) va relansa piata refinantarilor, iar bancile vor fi fortate sa reduca costul imprumuturilor vechi pentru a-si pastra clientii, spun analisti intervievati joi de NewsIn.

Intrarea in vigoare a noii Ordonante care reduce nivelul CRA la maximum 1% pentru toate imprumuturile, inclusiv retroactiv, pentru creditele aflate in derulare, elimina barierele din calea refinantarii creditelor vechi.

"Comisioanele de rambursare anticipata reprezentau o bariera in calea refinantarii creditelor, intrucat clientul trebuia sa scoata din buzunar inca 5-6% din principal", a declarat, pentru NewsIn, Anca Bidian, presedintele Asociatiei Brokerilor de Credite si director general al firmei de brokeraj bancar Kiwi Finance.

Ea sustine ca majoritatea refinantarilor vin in prezent din zona creditelor de consum si transforma mai multe imprumuturi vechi ale aceleiasi persoane intr-un singur credit garantat imobiliar (sau intr-un credit "consolidat"). In acelasi timp, 80% din clientii Kiwi Finance au cel putin un card de credit sau un imprumut mic de refinantat, a mai spus Bidian. "Majoritatea clientilor prefera sa mute toate creditele intr-unul singur, garantat ipotecar si cu scadenta dubla, fiindca astfel ratele lunare scad la aproximativ jumatate", sustine Bidian.

Ea afirma ca pana acum doar 5% din clienti s-au mutat de la o banca la alta. "O astfel de refinantare, prin migrare catre o alta banca, a presupus pana acum costuri mari", a mai spus Bidian.

Initial, comunitatea bancara spera ca eliminarea CRA sa aiba efect doar asupra creditelor noi, fara garantii ipotecare, insa proiectul propus guvernului de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si aprobat miercuri a extins prevederile directivei europene din domeniul creditarii asupra tuturor tipurilor de imprumut, inclusiv asupra celor aflate in derulare. Bancherii au contestat, fara succes, propunerile ANPC. Ordonanta va trebui sa urmeze traseul de aprobare prin parlament, chiar daca va fi publicata astazi in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la data de 20 iunie. Daca ordonanta nu va suferi modificari, bancherii vor fi nevoiti sa transfere costurile emilinarii CRA catre alte comisioane sau dobanzi.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: