Romanii si-au luat in 2009 aproape 95.000 de ani de concediu medical

Data publicarii: 11-06-2010 | Economie

Numai in primul trimestru din acest an s-au dat peste 913.000 de concedii, platite cu 255 de milioane de lei. Fie ca lucreaza in mediul privat, fie la stat, romanii sufera de boala statului acasa. Cel putin asa reiese din statistica CNAS.

Doar anul trecut suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale platita de FNUAS pentru "suferinta" angajatilor a depasit 230 de milioane de euro. Bani platiti, de altfel, pentru aproximativ 25 de milioane de zile de concediu medical, adica aproape 69.000 de ani calendaristici sau 94.917 ani in zile lucratoare, fara a mai lua in calcul "liberele" Sarbatorilor legale.

Daca Romania are in prezent aproximativ 4,5 milioane de contribuabili la bugetul asigurarilor de sanatate, 1,5 milioane dintre acestia provin din sectorul bugetar (85%). Cele mai frecvente afectiuni invocate au fost virozele, colicile renale sau biliare sau ulcerul duodenal pentru care au solicitat nu mai putin de 20.976.718 zile de concediu, adica peste 57.470 de ani de "tratament" la domiciliu.

Doua concedii medicale la fiecare angajat de la stat

Doar anul trecut, suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale platita de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru concediile medicale (3,4 milioane la nu-mar) a fost de peste 784 mil.  lei, aproape 200 mil. euro. Pentru totalul concediilor medicale din 2009 (patru milioane) statul a platit peste 923 de milioane de lei, peste 230 mil. euro. Matematic, daca raportam numarul certificatelor medicale eliberate anul trecut la numarul personalului angajat in sectorul bugetar reiese ca un salariat a beneficiat de cel putin doua concedii medicale.

In realitate insa, pe acest palier al angajatilor la stat exista o meteahna tipic mioritica de a-si completa numarul de zile libere, chiar daca salarial accepta o reducere de 25%. "Sunt foarte multi bugetari care, intr-o relatie tacita cu medicii, si-au facut un obicei din concediul medical si anual se imbolnavesc foarte des, figurand in scriptele noastre chiar si cu peste 10 certificate medicale", a declarat pentru "Financiarul" presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: