Nu trebuie sa aveti mai mult de sase comisioane intr-un contract

Data publicarii: 11-06-2010 | Finante-Banci

Numarul comisioanelor aferente contractului de credit a fost limitat la patru in urma adoptarii ordonantei de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, a declarat ieri Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in cadrul unei conferinte de presa.

''Una dintre prevederile ordonantei se refera la limitarea la patru a numarului comisioanelor in contractele incheiate de banci cu clientii. Aceste comisioane au in vedere  comisionul de administrare credit, comisionul de rambursare anticipata dupa caz, comisionul de penalizare pentru intarzierea la plata si comisionul unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor'', a precizat presedintele ANPC.

Mai mult, potrivit acestuia, bancile mai pot introduce doar  inca doua comisioane, unul referitor la  analiza dosarului de credit si altul ce prevede costuri pentru anumite situatii, insa niciunul in plus.

Guvernul a decis miercuri, prin ordonanta de urgenta, sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice toate contractele aflate in derulare, prin acte aditionale.

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: