Romania si Bulgaria pun in pericol stabilitatea financiara a Europei

Data publicarii: 11-06-2010 | Economie

Pericolul pe care il reprezinta Romania si Bulgaria pentru stabilitatea bancara a Europei este destul de mare, apreciaza analistii companiei Kerrisdale Capital, pe fondul ingrijorarii cu privire la riscul de contaminare de la criza financiara din Ungaria catre principalele institutii bancare din Europa de Vest, informeaza cotidianul Business Insider.

Saptamana aceasta, atentia pietelor europene s-a indreptat catre pericolul unei contaminari de la criza financiara din Ungaria catre principalele institutii bancare din Europa de Vest, insa Ungaria 'este doar inceputul', apreciaza Jeff Borack, analist economic la compania Kerrisdale Capital. In opinia acestuia, Romania si Bulgaria reprezinta si ele un risc pentru stabilitatea bancara europeana, din cauza interconectarii lor cu un sistem bancar mai larg.

Tarile care au o expunere mai mare in Romania si Bulgaria sunt Grecia, Austria si Italia.

Adevarul este ca aceasta problema este una sistemica, in sensul ca, daca unul dintre statele Europei intra in incapacitate de plata sau recurge la reduceri drastice de cheltuieli, efectul acestora asupra sectorului bancar din Austria, Grecia, Franta sau Italia este destul de important, apreciaza analistii Kerrisdale Capital.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: